chimie.jpg
Oamenii de știință Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au fost desemnați laureații premiului Nobel pentru chimie, în anul 2022. Aceștia au fost premiați „pentru dezvoltarea chimiei clic și a chimiei bioortogonale”.

Potrivit Comitetului pentru acordarea premiului Nobel, Sharpless și Meldal au pus bazele unei forme funcționale a acestei științe – chimia clic – în care blocurile moleculare se îmbină rapid și eficient. Bertozzi a început să o utilizeze chimia clic pentru a mapa celulele. Reacțiile ei contribuie la diferite tratamente, printre care și cancerul.

În 2021, premiul Nobel pentru chimie le-a fost decernat cercetătorilor Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan pentru dezvoltarea unui nou instrument pentru construcția moleculară: organocataliza. 

Fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (897 581 de dolari).


Luni, 3 octombrie, a fost desemnat laureatul premiului Nobel pentru medicină, care a devenit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo. Ieri, 4 octombrie, au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel pentru fizică, care au devenit profesorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger.

După atribuirea premiului premiilor Nobel pentru medicină, fizică și chimie, vor fi atribuite premiul Nobel pentru literatură, pe 6 octombrie şi premiul Nobel pentru pace, pe 7 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 10 octombrie.

Preluat de la: diez.md