cancerul-in-faza-tacuta.jpg

Cancerul nu se anunță întotdeauna prin semne și simptome clase. Multe persoane primesc un diagnostic chiar în momentul examinărilor de rutină sau a investigațiilor pentru alte probleme de sănătate. Acest lucru se datorează faptului că multe forme ale bolii pândesc tăcut în stadiile incipiente. Dar detectarea cancerului în faza „tăcută” poate fi cheia pentru asigurarea unei șanse mai mari de supraviețuire.

Chiar și cancerul în faza tăcută uneori poate fi agresiv și poate avansa rapid, dar poate rămâne așa ani la rând. De exemplu, unele forme de cancer de prostată, sân și tiroidă, de exemplu, evoluează adesea încet fără simptome evidente sau fără să se extindă dincolo de zona în care s-au instalat.

Din fericire, testele de screening pentru boli precum cancerul de sân sau colon ajută la diagnosticul timpuriu al bolii. Depistarea cancerului într-un stadiu incipient înseamnă că boala este limitată la locul său de origine, mai mică și cu potențial mai mare de vindecare. De exemplu, diagnosticarea unui cancer în fază incipientă înseamnă adesea că, dacă este necesară o intervenție chirurgicală, aceasta poate fi o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă. De asemenea, poate exista o șansă mai mică de a avea nevoie de chimioterapie postoperatorie, pentru a curăța orice celule reziduale.

Screeningul cervical este oferit tuturor femeilor și persoanelor cu col uterin cu vârsta între 25 și 64 de ani pentru a verifica sănătatea celulelor din colul uterin, deschiderea dintre vagin și uter. Se face la fiecare trei ani pentru cei cu vârsta între 25 și 49 de ani și la fiecare cinci ani de la vârsta de 50 la 64 de ani.

Ca parte a screeningului, colul uterin este testat pentru papilomavirusul uman (HPV), vinovat pentru cancerul cervical. HPV este un virus frecvent întâlnit care afectează aproximativ opt din 10 persoane.

Simptome:

Screeningul pentru cancerul de sân folosește un test cu raze X numit mamografie, care poate detecta cancerele când sunt prea mici pentru a fi văzute sau simțite. Este indicată femeilor cu vârsta între 50 și 70 de ani pentru a detecta semnele timpurii de cancer la sân.

Simptome:

Dacă este diagnosticat în stadiile incipiente, mai mult de 90% dintre cazurile de cancer de colon pot fi tratate cu succes, conform Cancer Research UK.

Simptome:

Foto: shutterstock

Surse:

https://theconversation.com/silent-cancers-heres-what-you-need-to-know-when-there-are-no-obvious-symptoms-226536

Preluat de la: csid.ro