Aplicațiile moderne precum Instagram sau TikTok le permit utilizatorilor săi să își editeze fotografiile înainte de a le trimite/posta în mediul online. Prin intermediul filtrelor, oamenii încearcă să își ascundă imperfecțiunile, lucru care îi îndepărtează de imaginea lor reală. Iată cum îți poate influența acest lucru viața! 

Cercetările arată că în ultima vreme, în rândul tinerilor, s-a înregistrat cea mai mare dorință de a apela la medicul estetician, în special pentru intervențiile cu botox sau AH.

Unul dintre motivele pentru care oamenii apelează la chirurgia estetică este stima de sine scăzută. Astfel, din ce în ce mai multe persoane ajung la cabinetul medicului estetician, cerându-i acestuia să îi ajute să arate la fel ca în pozele realizate folosind diferite filtre.

Citește și: De ce tot mai multe femei de pe Instagram arată la fel?

De cele mai multe ori nevoia de perfecțiune este însoțită de o voce critică care ne apare cel mai adesea în minte și care ne șoptește încet fraze precum: „Nu arăți îndeajuns de bine/Trebuie să mai slăbeșți cteva kilograme pentru/Cum ar putea cineva să te accepte/iubească cu asemenea defecte?” sau chiar „Tu nu vezi cum arată X/Y/Z? De ce nu poți arăta și tu așa?”

Acest tip de monolog intern are consecințe psihologice dureroase, precum emoții de rușine față de propriul corp, stări de deprimare, sentimente de inadecvare.

În plus, putem experimenta trăiri care să ne împingă într-o cursă fără de sfârșit în atingerea perfecțiunii… acel standard de neatins. Și în această direcție o mulțime de tineri apelează la fel și fel de strategii, de la sport excesiv, diete extreme și până la chirurgie estetică, fără a ajunge vreodată însă la o stare de mulțumire de sine.

Standardele nerealiste de frumusețe promovate în societate pun paie pe foc și întăresc mesajele invalidante pe care unii oameni le-au primit în copilărie. Astfel, se poate ajunge la apariția unor probleme emoționale precum depresia, anorexia, bulimia și perfecționismul cronic. Aceste dificultăți emoționale produc extrem de multă suferință și te împiedică să te bucuri de propria-ți viață, avertizează psihologii.

Preluat de la: csid.ro