croatia-join-euro.jpg

De astăzi, 1 ianuarie, valuta oficială din Croația devine moneda euro, țara intrând în spațiul Schengen. Astfel, mai mult de jumătate din terminalele bancare au fost deconectate, în scopul de a le pregăti pentru distribuirea monedelor, transmite euronews.com.

„Aceasta este o mare realizare pentru Croația. Un simbol al atașamentului său adânc înrădăcinat față de UE și un moment simbolic pentru zona euro în ansamblu”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Noua monedă euro din Croația, care îl înfățișează pe omul de știință Nikola Tesla, este expusă la banca centrală croată.
Sursă: euronews.com

Kuna croată, bancnota oficială de până acum, va mai putea fi utilizată încă 14 zile, în perioada de tranziție.

De asemenea, odată cu intrarea în spațiul Schengen, cetățenii din Croația vor putea călători liber în țările membre UE, fără a li se verifica pașapoartele. Însă, acest lucru va însemna o sporire a securității la frontierele Croației cu țările care nu sunt membre UE, precum Bosnia și Serbia.

Menționăm că adoptarea monedei euro și intrarea în spațiul Schengen reprezintă ultima etapă a integrării depline a Croației în Uniunea Europeană.

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, țara devine cel de-al 20-lea membru al zonei euro, care își extinde numărul de membri pentru prima dată din 2015, când Lituania a adoptat moneda comună pentru statele din Europa Unită.

Preluat de la: diez.md