Moldova.jpg

Conform Google Trends, în anul 2022 Republica Moldova a trezit curiozitatea comunității internaționale prin întrebarea dacă „Moldova face parte din NATO?”. Din primele 15 cele mai populare căutări despre Moldova din anul 2022, șase se referă într-o măsură sau alta la faptul dacă țara noastră este parte a Alianței Nord-Atlantice.

Mai jos vă prezentăm ce au căutat oamenii din întreaga despre Moldova în anul 2022:
#1. Moldova part of NATO;
#2. is Moldova part of NATO;
#3. is Moldova in NATO;
#4. NATO countries;
#5. Eurovision 2022 Moldova;
#6. Eurovision 2022;
#7. Indonesia vs Moldova u20;
#8. Indonesia u20 vs Moldova u20;
#9. Vorbește Moldova 2022;
#10. is Moldova NATO;
#11. RCR Moldova 2022;
#12. Carbon film Moldova;
#13. Ziua Independenței Republicii Moldova;
#14. russian troops in Moldova;
#15. NATO.

Dacă e să ne referim la categoria „călătorii”, atunci străinii caută următoarele informații despre Moldova:
#1. tabere de vară 2022 Moldova;
#2. hotel Unirea Iași;
#3. Moș Nicolae 2022;
#4. Moldova haritası (din limba turcă – harta Moldovei);
#5. Air Moldova tickets;
#6. vacanța de Paște 2022 Moldova;
#7. is Moldova in the EU;
#8. HiSky airlines;
#9. Ankara-Moldova uçak bileti (din limba turcă – bilet de avion Ankara-Moldova);
#10. is Moldova in NATO.

NATO și Moldova

Primele contacte ale Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenţei ţării. La 20 decembrie 1991, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică (CCNA), creat urmare hotărârii reuniunii la nivel înalt a ţărilor membre NATO de la Roma din 7-8 noiembrie 1991. Scopul creării CCNA a fost instituirea unui organism permanent de consultări între adversarii de altă dată pe principalele subiecte de securitate europeană. La prima reuniune CCNA a participat Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, ţara noastră devenind astfel stat membru al acestui Consiliu.

La 6 ianuarie 1994, cu ocazia reuniunii la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice, la care a fost examinată iniţiativa americană „Parteneriatul pentru Pace”, Republica Moldova şi-a exprimat interesul de a adera la acest Program.

La 16 martie 1994, la Cartierul General NATO de la Bruxelles, a avut loc prima întrevedere a Preşedintelui Republicii Moldova cu Secretarul General NATO, urmată de semnarea Documentului-cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”.

La 29 mai 1997, la Sintra (Portugalia) a avut loc reuniunea CCNA în formatul Miniştrilor de Externe. Pornind de la necesitatea stabilirii unor relaţii noi cu partenerii de cooperare, Alianţa a propus transformarea CCNA într-o structură mai eficientă – Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (CPEA).

În vederea coordonării cât mai eficiente a activităţilor pe linia NATO, la 16 decembrie 1997 a fost instituită Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO. Funcţia de şef al Misiunii este exercitată de ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei. De asemenea, în anul 1997, Republica Moldova a extins colaborarea cu NATO în domeniul ştiinţific.

În anul 2006 Consiliul Nord-Atlantic (NAC) şi Guvernul Republicii Moldova au aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO (IPAP). IPAP a fost actualizat în 2010, 2014, 2017 și 2022. Periodic, la Cartierul General NATO, are loc reuniunea în formatul statelor membre NATO + Republica Moldova, în cadrul căreia este examinată implementarea IPAP şi priorităţile pentru viitor.

Începând cu anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo care se desfășoară în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.

Republica Moldova a fost acceptată în cadrul a două iniţiative lansate de Alianţă la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014: Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) şi Platforma de Interoperabilitate.

Pe 8 decembrie 2017 Secretarul General adjunct al NATO Rose Gottemoeller a inaugurat Oficiul de legătură NATO la Chișinău.

Preluat de la: diez.md