CA.jpg
Consiliul Audiovizualului anunță că ședința publică extraordinară, preconizată pentru astăzi, 25 februarie, la ora 10.00, se amână pentru o dată ulterioară. Ședința de azi urma să aibă loc pentru a discuta despre luara măsurilor anti-propagandă rusească care se difuzează la unele posturi de televiziune. 

Asta în situația în care mai mulți lideri de opinie de la Chișinău au atras atenția CA asupra necesității impunerii unor măsuri împotriva dezinformării prin intermediul posturilor rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 23 februarie, Consiliul Audiovizualului (CA) a extins cu încă o zi monitorizarea a cinci posturi de televiziune supuse anterior controlului în contextul „escaladării situației din regiune”. Este vorba despre Prime TV, Moldova 1, NTV Moldova, Primul în Moldova și Jurnal TV.

Mai multe țări europene au anunțat că suspendă difuzarea a posturilor de televiziune rusești pe teritoriul țărilor lor.

Vă amintim că, în luna noiembrie 2021, parlamentul a demis in corpore vechea componență a CA, iar pe 3 decembrie 2021, a fost votată o nouă componență.

Ruslan Mihalevschi, propus de Maia Sandu, la recomandările lui Petru Macovei, director al AO „Asociația Presei Independente” și Anastasia Nani, directoare adjunct al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Liliana Vițu-Eșanu, propusă de Guvernul Republicii Moldova, cu recomandări oferite de Iulian Groza, director al Institutului Pentru Politici și Reforme Europene, și Viorica Zaharia, președinta a Consiliului de Presă.

Larisa Turea, propusă de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Eugen Doga, compozitor, și Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Orest Dabija, propus de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Octavian Sirețeanu, președinte al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, și Valeria Suruceanu, directoare a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău și președinte ICOM Moldova.

Tatiana Crestenco, propusă de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu recomandări oferite de Maia Bănărescu, Avocata Poporului pentru Drepturile Copilului, și Doina Cazacu, doctoră în drept.

Ana Gonța, propusă de IP „Centrul pentru Jurnalism Independent”, și AO „Asociația Presei Independente”.

Eugeniu Rîbca, propus de AO „Asociația Presei Independente” și AO „Media Guard”.

Preluat de la: diez.md