diez-share-facebook.png
Ieri, 6 iulie, a fost lansată a patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea”. Timp de trei zile, 12 echipe înscrise în concurs își vor dezvolta ideile de proiect, vor acumula experiență și vor lupta pentru unul din cele 5 premii de valoare puse în joc.

La evenimentul de lansare a hackathonului au participat echipele înscrise în concurs, experţi şi mentori, reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent, DW Academie și Internews.

Cele 12 echipe concurente sunt:

#Digital Media

Harea Vitalie – Manager

Calmîș Ion – Dveloper

Jardan Cristian – Expert Media

#PythonPlato

Onescu Alexandru-Vlad – Back end

Nichita Morcotilo – Full stack

Nichita Railean – Front end

Alex Obreja – Designer

Diana Severin – Project Manager

#JavaKierkegaard

Mihail Trohin – Android developer

Dan Chiriac – Full stack

Alexandru Castravet – Front end

Alexandru Grigorita – Project manager

Valeria Postolachi – Back end

#Veernews

Alex Bitca – product management

Nicu Lupusor – media management

Vladimir Melnic – programator

Centrul Media pentru Tineri

Ana Gurdiș, coordonatoare producție media

Gabriel Encev, coordonator producție media

Natalia Strogoteanu, coordonatoare educație media

Cristian Chetraru, programator

Dumitru Cugut, programator

Social media

Olga Stăvilă, jurnalistă

Gabriela Ştirbu, jurnalistă

Veceaslav Tatar, editor imagine

Echipa 4

Zamuruev S.

Duca A.

Tudoreanu G.

Elerix

Emil Cataranciuc

Bezer Corina

Mirela Hachi

Victor Timotin

Ana Maria

MOMO

Cristina Straton

Ana Sîrbu

Adriana Ursu

Bargan Constantin

Felicia Crețu

Spherlab

Anghel Elena

Puscasu Dorin

Cristian Rusu

HighFive

Tatiana Sultanova – media expert

Darii Slava – backend developer

Anatolii Leshan – frontend developer

Nikolai Stoianov – backend developer

Vladimir Borutsky – mobile developer

DotPy

Tonu Alexandru

Mihai Neghin

Ion Olari

Hype Mode Media

Mihai Avasiloaie

Victoria Dumbrava

InstaNews Builders

Felicia Nedzelschi

Eugen Kanskii

&ema ediției din acest an a hackathonului este educația media, prin urmare, participanții au misiunea de a elabora aplicații web sau mobile, precum și alte instrumente IT, care să ajute consumatorii media să-și dezvolte spiritul critic, să filtreze informația și să depisteze mai ușor manipularea.

În acest sens, participanții vor beneficia de consultanța și expertiza mentorilor locali și internaționali. Echipa de mentori din Republica Moldova este reprezentată de Ruslan Mihalevschi, redactorul-şef al publicaţiei independente regionale „SP” din Bălți, Viorica Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă, Sorina Ştefârţă, directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Dona Şcola, cofondatoarea Generator Hub şi a Asociaţiei DNT, Victor Spânu, cofondatorul start-up-urilor Pandametrix şi Anabot, câştigătorul a două ediţii precedente ale hackathonului, Gheorghe Pisarenco, dezvoltator web.

Experții străini vin din Germania – Daniel Seitz, profesor de media, Olga Kisselmann, manager pentru inovaţii în grupul de cercetare şi cooperare a Deutsche Welle, Marcus Bösch – jurnalist, lector, antreprenor şi cofondator al Studioului de realitate virtuală „Vragments”, Charlotte Krickel, expertă în educația media.Mentorii vor avea și o serie de prezentări pe tema educației media, ajutând astfel echipele să dezvolte noile aplicații, care vor încuraja consumatorii de media să se informeze conștient și să evite manipularea.

La finalul celor trei zile de concurs, un juriu profesionist va desemna echipele câștigătoare. În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii pentru învingători: 2 granturi a câte 4000 de dolari și 3 granturi a câte 3000 de euro.

A patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

Preluat de la: diez.md