20211116_EP-121496A_AHA_0078_RESIZED_XL-1320x880-1.jpg
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a decedat, acesta fiind primul caz din istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor, informează AGERPRES.

În acest caz, prim-vicepreşedinta este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg (Franţa).

Roberta Metsola a fost aleasă pentru prima dată în Parlamentul European în 2013, devenind una dintre primele deputate în Parlamentul European din Malta. Ea a fost realesă europarlamentară cu un număr record de voturi obținute de o femeie candidată în 2014. De profesie, Roberta Metsola este avocată specializată în drept și politică europeană.

CV-ul prim-vicepreşedintei poate fi consultat aici.

Roberta Metsola și-a exprimat regretele în legătură cu decesul președintelui Parlamentului European, menționând: „Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democrația a pierdut un campion”.

 

Amintim că David Sassoli a decedat la vârsta de 65 de ani, fiind internat de la Crăciun într-un spital din Italia, cu o complicație gravă a sistemul imunitar.

Fost jurnalist și prezentator de știri în Italia, David Sassoli era europarlamentar din 2009, exercita cel de-al treilea mandat și devenise președinte al parlamentului UE din 2019.

Preluat de la: diez.md