kazah.jpg

Președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaiev, l-a nominalizat pe Alikhan Smailov la funcția de prim-ministru. Anteiror acesta a deținut funcția de prim-ministru interimar după demisia cabinetului precedent, scrie Reuters.

Candidatura lui Smailov a fost susținută azi, 11 ianuarie, de toți cei 89 de deputați. În cadrul ședinței legislative, noul premier a promis că va continua inițiativele economice și sociale lansate de președintele Tokaev și că va asculta dorințele și doleanțele kazahilor.

Alikhan Smailov este născut în 1972, este matematician de profesie și deține un master în administrație publică. Din 2009 și până în 2014 a fost șeful Agenției de Statistică a Kazahstanului. Înainte de demisia guvernului Mamin, instalat în 2019, acesta a ocupat funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al finanțelor.

Vă amintim că Smailov a fost numit pe 5 ianuarie la funcția de prim-ministru interimar în locul fostului premier loial lui Nazarbaev, Askar Mamin, care a demisionat pe fondul protestelor recente, care au fost reprimate cu sprijinul Rusiei, notează fergana.ru.


Protestele au început duminică, 2 ianuarie, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi a salariilor mici.

Regiunea Mangîstau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare.

Preluat de la: diez.md