Untitled-design-5.jpg
Moș Crăciun este personajul principal al sărbătorilor de iarnă. Pe parcursul secolelor, acesta a suferit o mulțime de schimbări și asocieri, Moș Crăciun reușind a se transforma de la un episcop canonizat la principalul luptător împotriva naziștilor în cel de Al Doilea Război Mondial, care pe lângă toate acestea mai fuma și din pipă. Moș Crăciun a tăiat mâinile nevestei sale și totodată s-a transformat în personajul preferat al companiei Coca-Cola.

Moș Crăciun este personajul central al sărbătorilor de iarnă, acesta devenind un simbol primordial a tot ce numim astăzi Anul Nou sau Crăciun. Vorbind despre moșul în costum roșu și cu barbă albă, se creează impresia că acesta merge încă de la bun început alături de tradițiile sărbătorilor de iarnă. E așa oare sau Moș Crăciun a fost dezvoltat mult mai aproape de secolul nostru decât ne-am imagina noi?

Vom începe cu faptul că mitul lui Moș Crăciun variază de la o zonă la alta în funcție de climă, religie, evenimente istorice și alți factori. Per general, Moș Crăciun este imaginat ca fiind un bătrân îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă și locuind într-o țară nordică. Acesta împarte cadouri copiilor fiind ajutat de spiriduși și zburând pe o sanie trasă de reni.

Sfântul Nicolaie

Potrivit religiei, rădăcinile lui Moș Crăciun vin de la Sfântul Nicolaie, acesta fiind un episcop din secolul al IV-lea care devenise renumit pentru faptul că împărțea daruri la copiii nevoiași. În tradiția unor țări ortodoxe, personajul Sfântului Nicolaie este încă prezent, inclusiv în tradiția românească. Totuși, acesta se diferențiază cu mult de obișnuitul Moș Crăciun cunoscut în întreaga lume.


Sursă: pinterest.com

Sursă: Ziarul Național

În Marea Britanie, Father Christmas este datat din secolul al XVII-lea, personajul fiind un bărbat grăsuț, cu barbă, îmbrăcat într-o haină lungă, verde și cu guler de blană. Imaginea lui se regăsește în „fantoma Crăciunului prezent” din cartea A Christmas Carol scrisă de Charles Dickens. Cartea a făcut posibilă popularizarea lui Father Christmas și în tradiția altor țări europene, acestea împrumutând la rândul său anumite elemente de la Moș Crăciunul englezilor.

Temelia Moș Crăciunului actual

Totuși, temelia Moș Crăciunului actual a fost pusă puțin mai târziu, și anume în anul 1823. La 23 septembrie, autorul Clement Clarke Moore publica în ziarul Sentinel din New York un poem în care îl descria pe Sfântul Nicolaie ca fiind un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. Poemul a devenit în anii următori foarte căutat, ajungând în mai multe cotidiane din Statele Unite, dar fiind și tradus și publicat în întreaga lume. În anul 1860, cotidianul Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Moș Crăciun, îmbrăcat într-un costum roșu ornat cu nasturi negri și cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator și caricaturist al ziarului, a ilustrat prin sute de desene toate aspectele legendei și va da mitului principalele sale caracteristici vizuale. Nast este și cel care a promovat în 1885 ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord. Acest lucru a fost preluat anul următor de scriitorul George Webster.


Moș Crăciunul lui Thomas Nast/Sursă: The Collector

Coca-Cola – responsabilă de popularizarea lui Moș Crăciun

Principala popularizare a lui Moș Crăciun și imaginea sa actuală totuși a început în anul 1931, iar principala responsabilă de acest lucru a fost nimeni alta decât compania Coca-Cola. Aceasta era deranjată de faptul că produsul ei era megapopular vara, în timp ce iarna practic nu se vindea. Astfel, aceasta s-a gândit să combine produsul său cu cel mai popular personaj al sărbătorilor de iarnă și apoi să pornească o campanie masivă de publicitate a produsului său. Desenatorul Haddon Sundblom a creat designul final pentru Moș Crăciunul de astăzi, acesta a conturat moșului o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roșu și o atitudine tolerantă. Compania folosește aceeași imagine a lui Moș Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acel moment până în prezent, noua sa imagine promovată devenind populară aproximativ pe tot globul.


Sursă: Coca-Cola

Ce face „Moș Crăciun” cu mitraliera?

A luptat oare Moș Crăciun în cel de Al Doilea Război Mondial? Vom începe cu faptul că Moș Crăciunul sovietic, numit Moș Gerilă, a fost inventat în anii 1936-1937 de către regimul comunist. Acesta a apărut pe fonul represiunilor staliniste pentru a ameliora tensiunea care creștea în societate și totodată pentru a reîntregi „valorile tradiționale” precum familia. Personajul său nu avea tangențe cu religia datorită viziunilor ateiste promovate de către stat, fiind totodată un personaj puternic de propagandă folosit de stat în special pe timpul războiului. Moș Gerilă trebuia să motiveze soldații în lupta cu naziștii și să preamărească armata sovietică. La fel, acesta adesea era pictat cu o pipă în mână, făcându-se aluzie la conducătorul suprem al Uniunii Sovietice, Iosif Stalin.


Sursă: histrf.ru

Moș Crăciun în România

În spațiul românesc, Moș Crăciun a apărut datorită tradiției religioase dezvoltate în timp. Etnologul și scriitorul Romulus Vulcănescu prezintă legenda personajului astfel: „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moș este transfigurat în mitul unui cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun o primește într-ascuns și moșește pe Iisus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, dar Fecioara Maria i le lipește la loc. Minunea îl convertește pe Crăciun la creștinism. De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui și joacă hora cu toate slugile sale. După joc, împarte Fecioarei Maria daruri păstorești pentru ea și fiul ei”. Etnologul afirmă că Moș Crăciun reprezintă o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Iisus la nașterea sa și că este simbolul tipului creator. Sintagma „moș” din numele său înseamnă „întemeietor”, „ziditor”, „începător”. De atunci, tradiția spune că an de an Crăciun împarte daruri la copii în noaptea de ajun.

Dar cine este Moș Crăciun pentru tine? Și cât de tare cotează originea sau înfățișarea sa atât timp cât feeria Crăciunului produce atâtea emoții pozitive, iar moșul cu barbă albă parcă ne-ar face din nou să credem în minuni.

Preluat de la: diez.md