oameni-toxici.jpg
Cu toții am întâlnit oameni toxici, care trăiesc în realități distorsionate, unde ei au mereu dreptate și nu pot fi învinovățiți pentru nimic. Acești sociopați, psihopați și narcisiști vor încerca să-și facă loc în mintea ta și să te influențeze prin intermediul tacticilor de manipulare, scrie tasta.ro.

Din fericire, tehnicile pe care le folosesc ei pentru a devia responsabilitatea și a te transforma într-o victimă sunt bine documentate. Prin a învăța să identifici aceste comportamente toxice, vei fi capabil să vezi prin această pânză de minciuni și să te aperi mai bine.

Iată cinci astfel de tactici pe care ar trebui să le reții, pentru a te proteja de manipulările lor:

#1. Te face să ai dubii cu privire la sănătatea ta mintală

Aceasta este una dintre cele mai comune trucuri și probabil una dintre cele mai periculoase, pentru că se folosește de negare, contradicție, miciună, toate pentru a destabiliza persoana și a o face să-și pună întrebări cu privire la memoria și sănătatea ei mintală.

Cineva care va folosi această tactică, va nega incidentele întâmplate anterior și probabil îți va spune lucruri precum: „Ești nebun? Asta nu s-a întâmplat niciodată”. Te vor insulta și deprecia pentru a te face să te simți dezorientat, atfel încât să poată planta în mintea ta semințele îndoielii. La sfârșit, nu vei mai ști ce e adevărat și ce nu.

#2. Ei fac generalizări

Sociopații și narcisiștii nu sunt de obicei buni în a aduce argumente bune, astfel încât se vor folosi de generalizări pentru a-și legitima opiniile. Ei îți vor spune: „Tu ești mereu supărat”, sau „Nu ești niciodată mulțumit”, toate pentru a te dezechilibra. Ei se vor lupta cu rațiunea și logica, așa că nu prea vei putea câștiga împotriva lor

#3. Adoră să schimbe subiectul

Dacă vei încerca să-i responsabilizezi cu privire la comportamentul lor, ei vor încerca să schimbe subiectul și vor muta accentul asupra ta. Dacă încearcă să schimbe subiectul, nu te lăsa pradă distracției și continuă să enumeri faptele. În cazul în care nu sunt interesați de o discuție serioasă, decuplează-te. Nu-ți pierde energia certându-te cu cineva care se poartă copilărește intenționat.

#4. Le place să bată câmpii

Aceasta e o tactică comună de deviere. Atunci când le adresezi o întrebare, ei vor vorbi în cercuri și nu-ți vor da un răspuns direct. Răspunsurile lor vor fi coerente, dar fără sens. Ei vor continua să te facă confuz până când vei renunța.

#5. Vor face să pară că totul e vina ta

Poți încerca să vrei să-i mulțumești, dar vor găsi mereu o cale să te blameze. Dacă nu vei fi de acord cu ei, nu contează cât de insignifiantă ar fi problema, ei o vor lua ca pe un atac personal. Uneori vor încerca să te păcălească și să facă criticismul lor să pară natural, dar tonul lor va fi sarcastic.

Preluat de la: Diez.md