După două luni de proteste masive în Iran, încercând să stopeze manifestațiile, autoritățile țării au condamnat mai mulți protestatari la pedeapsa cu moartea.

Numai în ultimele trei zile, cel puțin șapte protestatari au murit în confruntări cu poliția iraniană, spun activiștii și oficialii iranieni. Nu se numără însă alți șase morți care au fost uciși miercuri seara în provincia sud-vest a Khuzestanului de către oameni înarmați neidentificați ce au deschis focul asupra unei mulțimi de protestatari reținuți de poliție, scrie BBC.

În confruntările cu poliția iraniană și detașamentele Basij (miliția paramilitară), de la începutul manifestațiilor din Iran, un total de 381 de protestatari (inclusiv 57 de copii) au fost uciși (conform activiștilor pentru drepturile omului).


Amintim că, protestele din Iran cu participarea femeilor au fost declanșate de moartea unei tinere reținute și agresate de către poliția moralității iraniene, pentru încălcarea legilor privind hijabul.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută în data de 13 septembrie de către poliția moralității din Teheran, din motiv că ar fi încălcat regulile vestimentare impuse de regim. După ce a fost reținută, tânăra a căzut în comă, iar la trei zile după asta a decedat.

Poliția neagă faptul că ar fi fost implicată în provocarea decesului tinerei, susținând că aceasta „a suferit brusc o problemă cardiacă”, însă martorii oculari susțin că Amini ar fi fost bătută cu brutalitate de către polițiști, acesta fiind motivul morții sale.

Poliția din Teheran a declarat că tânăra a fost arestată pentru „justificare și educare” cu privire la hijab și la modul în care ar trebui să-l poarte.

Mai multe detalii despre caz și despre începuturile protestelor cauzate de moartea tinerei Mahsa Amini pot fi citite în acest material.

Autor: Maxim Pistrui

Preluat de la: diez.md