china-taiwan.jpg
China a anunțat astăzi, 2 august, că armata sa va lansa „manevre militare țintite”, ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE, citate de agerpres.ro.

„Acțiunea armatei este menită să apere cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială și să contracareze ingerințele externe și tentativele separatiste de «independență ale Taiwanului», a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Într-un anunț separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a transmis că va efectua începând de marți noaptea exerciții militare combinate în apropierea Taiwanului și va testa lansarea de rachete convenționale pe mare la est de insula Taiwan.

Aceste exerciții vor include aplicații militare navale și aeriene la nord, sud-vest și nord-est de Taiwan, tiruri cu rază lungă în Strâmtoarea Taiwan și teste cu rachete lansate la est de Taiwan, precizează comandamentul citat.

În acest timp, în zona Taiwanului se află mai multe nave militare americane, printre care şi portavionul USS Ronald Reagan.

Portavionul și grupul său aeropurtat, care se află la sud de Taiwan, în Marea Filipinelor, „efectuează o misiune de rutină în vestul Pacificului”, a declarat o responsabilă americană, ce s-a exprimat cu condiția anonimatului. De asemenea, o navă de asalt amfibiu a corpului de Marines, USS Tripoli, se află la est de Taiwan.

E de menționat că tensiunile au început tot astăzi, 2 august, după ce avionul Forțelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se afla președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a pornit către Taiwan, în pofida opoziției Chinei față de această vizită.

În timp ce avionul zbura către Taiwan (zborul a fost urmărit în regim live de sute de mii de oameni), avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversau strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing.

China menționase mai devreme că „este dificil de imaginat o acțiune mai temerară și mai provocatoare din partea SUA decât această vizită” și că „armata chineză a avertizat că nu va sta cu brațele încrucișate”.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniștilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale și amenință că va recurge la forță în cazul în care insula își proclamă oficial independența.

Preluat de la: diez.md