sfecla-rosie-scaled.jpg

Sfecla roșie poate fi, cu puțin efort, ingredientul vedetă în salate, sucuri, supe și multe altele. Nutriționiștii susțin că această rădăcinoasă este bună pentru inima, mintea și mușchii tăi, iar studiile nu fac decât să îi susțină.

Disponibilă vara, toamna și iarna, sfecla roșie poate fi găsită în secțiunea de produse proaspete a oricărui supermarket sau poate fi la fel de bună și în varianta conservată.

Iată cinci motive pentru care sfecla merită un loc în dietă:

Hipertensiunea arterială este o cauză principală de deces la nivel mondial. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății estimează că hipertensiunea este responsabilă pentru aproape 13% din toate decesele globale.

Și aici Intră în scenă sfecla roșie. Aceasta este bogată în nitrați sănătoși, care sunt convertiți în oxid nitric în corp. Oxidul nitric poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale. Un studiu din 2016 publicat în Journal of Human Hypertension a descoperit că atunci când persoanele cu hipertensiune arterială au consumat fie 280 g de sfeclă gătită, fie aproximativ o cană de suc de sfeclă crudă, au observat îmbunătățiri ale tensiunii arteriale și ale nivelurilor de inflamație după doar două săptămâni.

Deoarece oxidul nitric poate dilata vasele de sânge, poate aduce mai mult oxigen către mușchii tăi. Consecința: sfecla ar putea permite oamenilor să facă exerciții fizice mai mult timp. Aceasta a fost și concluzia unei recenzii din 2017 realizate de cercetători din Spania, care au descoperit că un consum constant de suc de sfeclă poate crește nivelurile de anduranță la sportivi. Autorii studiului sugerează să bei sucul cu cel mult 90 de minute înainte de sesiunea de exerciții fizice.

Pe lângă transportul de oxigen către mușchii tăi, sfecla roșie poate aduce și un plus de oxigen creierului tău.

Vrei să consumi sucul de sfeclă, dar nu ești un mare fan al gustului acestuia? Încearcă să-l cumperi în formă concentrată și să-l adaugi într-un smoothie.

O cană de sfeclă conține aproximativ 3,5 grame de fibre și o mare parte din acestea sunt de tip insolubil, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației. Fibrele insolubile mențin alimentele în mișcare prin tractul digestiv și măresc volumul scaunului, ceea ce ajută la eliminarea acestuia.

În plus, fibrele insolubile ar putea preveni hemoroizii, care sunt mai frecvenți la persoanele care au constipație cronică sau care consumă o dietă săracă în fibre, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale. O recenzie din 2014 realizată de cercetători de la Universitatea din Oklahoma arată că hemoroizii apar la aproximativ 50% din persoanele de peste 50 de ani.

Sfecla roșie are culoarea roșu-violacee strălucitoare datorită nivelurilor ridicate de antioxidanți sau molecule care ajută la prevenirea anumitor boli prin combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. Un antioxidant deosebit de puternic, însă, este betalaina. Potrivit unei recenzii din 2015 publicată în LWT – Food Science and Technology, betalaina a obținut scoruri mai mari în combaterea radicalilor liberi decât vitamina C și anumiți antociani.

Sursă foto: envato

Preluat de la: csid.ro