sistemul-imunitar.jpg

Este perioada anului când mulți dintre noi se gândesc la ce pot face pentru a trece cu bine peste sezonul rece fără a te pricopsi cu răceală sau gripă. Primul gând se îndreaptă adesea către întărirea sistemului imunitar, fie prin alimente sănătoase, fie prin băuturi care îmbunătățesc imunitatea. Sistemul imunitar este rețeaua naturală de apărare a organismului, formată din celule, țesuturi și organe care ajută la protejarea organismului împotriva bacteriilor, virușilor, ciupercilor și altor substanțe nocive.

Sistemul imunitar oferă o barieră pentru a împiedica intrușii să intre în organism, dar are și un sistem complex de celule pentru a combate agenții patogeni dacă aceștia reușesc să intre în organism.

Un stil de viață sănătos, care asigură un somn de calitate și în cantități suficiente, este esențial pentru o imunitate puternică. Consumul adecvat de alimente sănătoase și băuturi benefice poate, de asemenea, ajuta la întărirea sistemului imunitar al organismului. Iată ce să bei pentru a-ți stimula sistemul imunitar.

Pentru că organismul nostru este format aproximativ din 60-70% apă, iar fiecare funcție a corpului necesită apă, consumul de cantități adecvate de apă este un punct de pornire excelent pentru menținerea funcționării sistemului imunitar. Atunci când organismul este deshidratat, poate favoriza creșterea bacteriilor și a virusurilor. De aceea este atât de important să te asiguri că bei cantitatea optimă de apă pentru nevoile corpului tău în fiecare zi.

Unele dintre modurile în care apa ajută la susținerea sistemului imunitar includ facilitarea absorbției nutrienților și menținerea membranelor mucoase din nas, gură și gât care sunt adesea prima linie de apărare împotriva unui patogen și o barieră naturală împotriva infecțiilor. Apa este, de asemenea, un component esențial al fluidului limfatic, care transportă celule albe care ajută la combaterea infecțiilor.

Un studiu publicat în jurnalul Medical Hypotheses a raportat că indivizii care erau remarcați ca fiind deshidratați înainte de a se infecta cu COVID-19 aveau un risc crescut de a muri din cauza COVID-19. Autorii recomandă că ar trebui să existe recomandări de sănătate publică pentru a bea mai multă apă pentru a ajuta la prevenirea și a avea rezultate mai bune în lupta împotriva COVID-19.

Ceaiul verde este o altă băutură excelentă de savurat pentru a sprijini apărarea naturală a organismului. Ceaiul verde este bogat în flavonoizi polifenolici benefici, care oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer până la gestionarea inflamației sistemice.

Conform unui studiu publicat în jurnalul Molecules, ceaiul verde întărește imunitatea prin antioxidanții săi care ajută la protejarea celulelor împotriva oxidării și a speciilor reactive de oxigen. Se crede că ceaiul verde protejează împotriva bolilor și infecțiilor prin capacitatea sa antioxidantă, precum și prin multe alte căi propuse.

Kefirul este o băutură fermentată, asemănătoare iaurtului, produsă din diferite tipuri de lapte, cum ar fi laptele de vacă, oaie și capră. La fel ca iaurtul, kefirul este bogat în diferite probiotice benefice care ajută la menținerea echilibrului microbiotei tractului gastrointestinal. Principala bacterie benefică a kefirului este Lactobacillus kefiri, în timp ce probioticele principale ale iaurtului tradițional sunt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.

Un studiu publicat în jurnalul Nutrients a raportat că kefirul oferă beneficii antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, vindecare a rănilor și multe alte beneficii pentru sănătate.

Fie că îl prepari singur sau cumperi o marcă de ceai de lămâie și ghimbir la supermarketul tău, acest ceai de plante este o alegere excelentă pentru a-ți menține imunitatea. Ceaiul este făcut prin combinarea ghimbirului ras și a sucului de lămâie în apă caldă.

Ceaiul de lămâie și ghimbir este bogat în vitamina C, un antioxidant cunoscut pentru a ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative. Vitamina C oferă și proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea răspunsurilor imunitare negative, arată cercetările publicate în jurnalul Antioxidants.

Ghimbirul posedă, de asemenea, peste 100 de compuși bioactivi care ajută la combaterea stării de greață, reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, îmbunătățirea lipidelor sanguine, reducerea inflamației și multe altele, conform cercetărilor publicate în jurnalul Nutrients.

Sucul de portocale este adesea cunoscut ca o băutură excelentă dacă încerci să te lupți cu un virus de răceală sau gripă, și există sprijin științific semnificativ privind asocierea dintre sucul de portocale și sistemul imunitar.

Conform unui studiu publicat în Frontiers in Immunology, vitamina C și acidul folic din sucurile de citrice mențin integritatea barierei imune și protejează multe tipuri de celule imune. Mai mult, compușii bioactivi din citrice au efecte antiinflamatorii pentru a susține imunitatea.

Atât sucul de portocale, cât și cel de grapefruit sunt bogate în nutrienți și oferă mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C într-o singură porție. Aceste sucuri 100% din fructe oferă și vitamina A și acid folic. Atunci când cumperi suc de portocale, poți găsi chiar opțiuni care sunt fortificate cu vitamina D, un nutrient binecunoscut pentru imunitatea sănătoasă.

Asemenea citricelor, roșiile sunt bogate în vitamina C, precum și în licopen, un carotenoid antioxidant benefic care deține multe proprietăți benefice pentru sănătate și este cunoscut pentru a ajuta la reducerea inflamației sistemice.

Supa de roșii este adesea recomandată când ai răceală sau gripă datorită vitaminei C, dar sucul de roșii răcoritor va furniza cantități similare de vitamina C. Pentru a menține nivelurile de sodiu sub control, caută suc de roșii cu conținut redus de sodiu.

Surse:

Preluat de la: csid.ro