elixirul-tineretii.jpg

Îmbătrânirea este un proces natural și este ceva de care nu ar trebui să ne temem. Dar pe măsură ce îmbătrânim este de înțeles că dorim să găsim modalități sănătoase de a arăta și a ne simți bine cu fiecare an care trece, astfel încât să avem energia și încrederea necesare pentru a ne bucura de viața noastră zilnică.  Astfel căutăm elixirul tinereții. Lucruri precum exercițiile fizice, consumul de apă în cantități suficiente și adoptarea unei diete nutritive și echilibrate sunt toate modalități prin care ne putem ajuta să arătăm și să ne simțim mai tineri pe măsură ce îmbătrânim. 

În ceea ce privește dieta, alimentele pot influența modul în care vă simțiți în interior și arătați la exterior. De exemplu, cercetările dovedesc că nutriția poate juca un rol important în sănătatea inimii și a creierului, precum și în riscul de boli legate de vârstă pe măsură ce îmbătrânim. Cercetările arată, de asemenea, că dieta nu doar are puterea de a repara deteriorarea pielii, ci poate provoca și deteriorarea pielii pe măsură ce îmbătrânim. Așadar, care sunt unele dintre alimentele specifice care pot influența modul în care îmbătrâniți?

Important pentru îmbătrânirea sănătoasă este consumul de alimente bogate în antioxidanți. Acest lucru se datorează faptului că organismul trece printr-un proces numit oxidare, care creează molecule cunoscute sub numele de „radicali liberi” care pot provoca deteriorarea celulelor și contribui la un risc crescut de boală cronică. Antioxidanții pot ajuta direct la combaterea acestor radicali liberi care produc daune în organism.

În ceea ce privește alimentele bogate în antioxidanți, fructele de pădure se află în top. Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianinele și vitamina C, care combat stresul oxidativ și inflamația în organism.

Daunele produse de stresul oxidativ, produs de radicalii liberi, pot afecta și sănătatea pielii, astfel că, acest consum de alimente bogate în antioxidanți, precum fructele de pădure, ajută la protejarea pielii de îmbătrânirea prematură și îmbunătățește în mod general starea ei de sănătate.

Murele, în special, sunt încărcate cu antioxidantul antocianină, care ajută la combaterea stresului oxidativ și inflamației, iar acești compuși pot contribui la îmbunătățirea elasticității pielii, reducând apariția ridurilor și promovând un ten tânăr.

Un alt beneficiu uimitor al consumului de fructe de pădure pe măsură ce îmbătrâniți este că acestea sprijină funcția cognitivă și pot reduce riscul de declin cognitiv legat de vârstă. De exemplu, un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că un consum mai mare de către participanți cu vârsta peste 70 de ani de căpșuni și mure a fost asociat cu o rată mai lentă de declin cognitiv.

Există mai multe motive pentru a consuma pește gras pe măsură ce îmbătrâniți. În primul rând, peștele gras este bogat în grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3. Omega-3 poate contribui la menținerea sănătății inimii și creierului, precum și la reducerea riscului de boli asociate vârstei.

În plus față de ajutorul oferit inimii și creierului, pe măsură ce îmbătrâniți, alimentele bogate în omega-3, precum peștele gras, vă pot ajuta și să vă mențineți o piele mai tânără.

De exemplu, somonul este bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA, iar aceste grăsimi esențiale susțin sănătatea pielii prin menținerea membranei celulare și reducerea inflamației. Aceste grăsimi sănătoase pot contribui, de asemenea, la elasticitatea și hidratarea pielii, conferindu-i un aspect tânăr și strălucitor.

Ați aflat despre antioxidanții din fructe de pădure și grăsimile sănătoase din anumite tipuri de pește, dar să ronțăi nuci și să consumi semințe poate oferi ce e mai bun din ambele, furnizând atât grăsimi sănătoase, cât și antioxidanți.

Antioxidanții din nuci și semințe combat radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea pielii și reducând riscul de boli cronice asociate vârstei.

Migdalele sunt o sursă bună de vitamina E, un antioxidant care protejează pielea de deteriorare oxidativă și poate ajuta la menținerea elasticității și hidratării pielii, reducând semnele îmbătrânirii. Includerea nucilor precum migdalele în dietă poate oferi un aspect sănătos și tânăr.

Nucile conțin și acizi grași omega-3, iar semințele precum semințele de in sunt printre cele mai bogate surse de acizi grași omega-3 de origine vegetală. Consumul acestor grăsimi sănătoase poate contribui la o rată mai lentă de îmbătrânire, atât intern, cât și extern.

Frunzele verzi precum spanacul, varza kale și sfecla elvețiană oferă vitaminele A, C și K, și minerale precum fierul și calciul. Pentru o îmbătrânire sănătoasă, acești nutrienți pot promova sănătatea pielii, ajuta în producția de colagen și proteja împotriva daunelor pielii cauzate de radiațiile UV.

Mai mult decât sănătatea pielii, vitamina K a fost, de asemenea, asociată riscului redus de boli legate de vârstă, iar vitamina C s-a dovedit a ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Am menționat anterior că vitamina E, un antioxidant puternic, este legată de o sănătate pielii și se găsește în nuci precum migdalele, dar această vitamină poate fi găsită și în bolul tău de guacamole.

Avocado este bogat în vitamina E și datorită acestui fapt poate ajuta la protejarea pielii de daunele produse de razele UV și la menținerea aspectului său tânăr. Nu doar că sunt bogate în vitamina E, dar avocado este bogat și în grăsimi sănătoase, care pot hidrata și hrăni pielea.

În plus, avocado poate contribui la susținerea unei inimii sănătoase pe măsură ce îmbătrâniți prin reducerea nivelului de colesterol rău.

Fructele și legumele conțin compuși vegetali care le conferă culoarea lor vibrantă. De exemplu, cartofii dulci conțin un compus numit beta-caroten, responsabil pentru nuanța lor portocalie vibrantă. Acest compus, printre alți compuși vegetali, poate oferi și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A și a fost asociat cu promovarea sănătății pielii și reducerea apariției ridurilor. În plus, cercetările au constatat că beta-carotenul ar putea ajuta și în prevenirea diverselor boli cronice.

Cu toate că se găsește în cantități mai mici, cartofii dulci conțin și vitaminele C și E, despre care acum știm că pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și susținerea sănătății.

Vorbind despre acești compuși vegetali puternici, roșiile sunt bogate într-un anumit compus numit licopen, care le conferă culoarea roșie. Licopenul are proprietăți antioxidante și este cunoscut pentru a proteja pielea de daunele provocate de soare și de a reduce semnele îmbătrânirii.

Beneficiile licopenului se extind însă dincolo de sănătatea pielii. Un raport publicat în International Journal of Molecular Sciences spune că o dietă bogată în licopen ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge, iar din acest motiv, consumul de roșii poate sprijini sănătatea inimii, contribuind la o viață tânără și vibrantă.

Probabil cel mai incitant aliment de pe lista noastră, ciocolata neagră este bogată în compuși naturali numiți flavonoizi, care pot ajuta în procesul de îmbătrânire în numeroase moduri.

Flavonoizii pot îmbunătăți circulația sangvină și proteja pielea de daunele provocate de razele UV. Cercetările arată și că flavonoizii alimentari pot ajuta cu tensiunea arterială, sănătatea arterelor și problemele legate de vasele de sânge, cum ar fi bolile cardiovasculare și demența vasculară.

După cum se poate vedea, ciocolata neagră poate contribui la îmbătrânirea sănătoasă și la tinerețea atât în interior, cât și în exterior. Doar asigurați-vă că o consumați cu moderație, deoarece multe varietăți conțin mult zahăr adăugat, ceea ce poate duce la mai multă inflamație și creșterea riscului pentru anumite boli.

Cercetările continuă să arate că un intestin sănătos contribuie la îmbătrânirea sănătoasă și la o piele mai sănătoasă. Din fericire, există multe alimente delicioase pe care le puteți adăuga în dietă, care vă pot ajuta să aveți un microbiom intestinal mai diversificat și sănătos.

Unul dintre aceste alimente este iaurtul, care este un aliment bogat în probiotice care susține sănătatea intestinului și ajută la absorbția nutrienților.

În plus, iaurtul furnizează proteine esențiale pentru menținerea sănătății musculare și a pielii contribuind, de asemenea, la oase puternice prin conținutul său de calciu și vitamina D.

Chiar dacă este o băutură și nu un aliment, ar trebui să includem ceaiul verde în lista noastră datorită abilităților sale puternice anti-îmbătrânire.

Ceaiul verde conține polifenoli, în special epigalocatechina galat (EGCG), cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Acești compuși ajută la îmbunătățirea elasticității pielii și protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV, reducând semnele îmbătrânirii pielii.

Surse:

Preluat de la: csid.ro