Untitled-design-1.jpg
Europa este un continent cu o istorie și o cultură bogată și diversă, care a dat naștere unor personalități remarcabile și influente în diverse domenii de activitate. Fiecare țară europeană în parte are cel puțin o persoană datorită căreia ea este cunoscută în întreaga lume. Cu ajutorul la Google Trends am comparat gradul de popularitate al celor mai cunoscute personalități din majoritatea țărilor europene, iar pe cea mai cunoscută am introdus-o în articolul nostru.

Albania


Sursă:  Profimedia

Maica Tereza a fost o călugăriță catolică albaneză, care a dedicat majoritatea vieții sale slujirii celor săraci și bolnavi din India și din întreaga lume. Maica Tereza a fondat Misiunea Carității, o organizație care oferă îngrijire medicală, hrană și adăpost pentru cei săraci, bătrâni și bolnavi. Maica Tereza a primit numeroase premii și distincții pentru munca sa, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1979. Ea este considerată o figură iconică a secolului al XX-lea și este venerată ca sfântă de către Biserica Catolică.

Andorra


Sursă: Crash.Net

Marc Márquez este un pilot profesionist de motociclism din Spania. El este considerat unul dintre cei mai buni piloți din istoria motociclismului, cu multiple titluri câștigate în MotoGP. Márquez a început să concureze la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, care a fost și el un pilot de motociclism. La vârsta de 15 ani, Márquez a câștigat primul său campionat de la nivel mondial, devenind cel mai tânăr campion mondial din istoria motociclismului în acel moment.

Anglia


Sursă: wikimedia.org

William Shakespeare este considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istorie, fiind cunoscut pentru operele sale de teatru și poezie. El este considerat un simbol al literaturii engleze și o figură importantă în cultura occidentală. Shakespeare a scris peste 37 de piese de teatru, incluzând tragedii, comedii și piese istorice. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Hamlet”, „Romeo și Julieta”, „Macbeth”, „Regele Lear” și „Visul unei nopți de vară”. De asemenea, a scris și sonete, dintre care cele mai cunoscute sunt cele 154 de sonete de dragoste.

Austria


Sursă: maryevans.com

Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai mari compozitori din istorie, considerat de mulți a fi unul dintre cei mai mari genii muzicali din toate timpurile. A compus peste 600 de lucrări, inclusiv simfonii, concerte, sonate, opere și muzică de cameră, fiind considerat un pionier al muzicii clasice. Deși a început să compună la o vârstă fragedă, Mozart și-a petrecut o mare parte din viață călătorind prin Europa, cântând și compunând la curțile regale și aristocratice. În ciuda succesului său ca muzician, Mozart a avut probleme financiare pe tot parcursul vieții și a murit în sărăcie la vârsta de doar 35 de ani.

Belgia


Sursă: GETTY IMAGES

Audrey Hepburn a fost o actriță și umanitară născută în Belgia. Este considerată una dintre cele mai reprezentative persoane din lumea modei și a cinematografiei din secolul al XX-lea. A câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea sa din filmul Roman Holiday. Audrey Hepburn a apărut în mai multe filme de succes precum Breakfast at Tiffany’s (1961), My Fair Lady (1964) și Charade (1963), care au consolidat poziția sa ca o actriță talentată și populară. În afară de cariera sa în cinematografie, Hepburn a fost și ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF, făcând eforturi deosebite pentru a ajuta copiii din țările sărace ale lumii.

Bulgaria


Sursă: Expedia

Baba Vanga a fost o „clarvăzătoare” bulgară care a trăit între anii 1911 și 1996. Aceasta a devenit cunoscută în întreaga lume pentru așa-numita sa abilitate de a prezice viitorul și de a oferi sfaturi și ghidare spirituală. În ciuda faptului că unele dintre profețiile sale par să fie doar povești populare, multe dintre ele au fost considerate ca fiind corecte și au contribuit la creșterea reputației ei în întreaga lume. Baba Vanga este încă foarte venerată de mulți oameni și este considerată o personalitate importantă în cultura și tradițiile bulgare.

Cehia


Sursă: praguemorning.cz

Franz Kafka a fost unul dintre cei mai influenți scriitori de limbă germană ai secolului XX, născut în Praga, Cehia, în anul 1883. El este cunoscut în special pentru operele sale literare, cum ar fi „Procesul”, „Castelul” și „Metamorfoza”, care sunt adesea considerate capodopere ale literaturii moderne.

Croația


Sursă: triesteallnews.it

Nikola Tesla a fost un inventator și inginer electrician născut în Smiljan, Croația, în anul 1856. Este cunoscut pentru numeroasele sale contribuții la dezvoltarea tehnologiei electrice și magnetice, precum și pentru inventarea curentului alternativ și a motorului cu inducție. Tesla a brevetat mai multe invenții, cum ar fi mașina de înaltă frecvență, transformatorul de frecvență variabilă și motorul cu inducție. De asemenea, a fost un vizionar în ceea ce privește tehnologia wireless, fiind primul care a propus ideea de comunicare prin unde radio și a dezvoltat un sistem de transmitere a energiei electrice fără fir.

Danemarca


Sursă: lithub.com

Hans Christian Andersen a fost un scriitor danez născut în 1805 și decedat în 1875, cunoscut pentru operele sale de literatură pentru copii, cum ar fi basmele „Mica Sirenă”, „Rățușca cea urâtă”, „Fetița cu chibrituri” și multe altele. Andersen a trăit o copilărie dificilă, fiind născut într-o familie săracă din Odense, Danemarca. A început să scrie încă din adolescență și a publicat prima sa carte în 1829. Cu toate acestea, a devenit cunoscut pentru basmele sale, care au fost publicate începând cu anii 1830 și care au fost traduse în multe limbi.

Elveția


Sursă: NPR

Roger Federer este un jucător elvețian de tenis, considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria acestui sport. Federer s-a născut pe 8 august 1981 în Basel, Elveția, și a început să joace tenis de la o vârstă fragedă. În cariera sa impresionantă, Federer a câștigat 20 de titluri de Mare Șlem, inclusiv opt titluri la Wimbledon. De-a lungul carierei sale, a câștigat, de asemenea, 103 titluri ATP și a fost clasat numărul 1 mondial pentru un total de 310 săptămâni, un record absolut în istoria tenisului masculin.

Finlanda


Sursă: ZDNET

Linus Torvalds este un inginer software finlandez, cunoscut mai ales pentru crearea kernel-ului Linux, un sistem de operare open-source popular și utilizat pe scară largă. În 1991, când era student la Universitatea din Helsinki, Torvalds a început să lucreze la un sistem de operare de tip Unix pentru PC-uri. În următorii ani, el a continuat să dezvolte și să îmbunătățească kernel-ul, beneficiind de contribuțiile altor dezvoltatori din întreaga lume. Torvalds a primit numeroase premii și recunoașteri pentru contribuția sa la dezvoltarea software-ului open source, fiind considerat un pionier și un lider în această industrie.

Franța


Sursă: history.com

Napoleon Bonaparte a fost un lider militar și politician francez care a jucat un rol important în istoria Europei în timpul perioadei revoluționare și a războaielor napoleoniene din secolul al XIX-lea. În timpul Revoluției Franceze, Napoleon a devenit un lider militar de succes, câștigând bătălii importante și jucând un rol important în răsturnarea guvernului francez. Ca lider al Franței, Napoleon a continuat să își extindă controlul asupra teritoriilor europene, conducând campanii militare împotriva unor puteri importante, cum ar fi Marea Britanie, Rusia și Austria. În timpul perioadei sale de glorie, el a controlat o mare parte din Europa, de la Spania până la Polonia și de la Scandinavia până la Italia.

Georgia


Sursă: Associated Press

Iosif Stalin a fost un politician și lider sovietic care a condus Uniunea Sovietică din 1922 până în 1953. S-a născut în 1878 în Georgia și a devenit unul dintre cei mai influenți oameni ai secolului XX. El a fost unul dintre liderii Revoluției Bolșevice din 1917 și a condus Uniunea Sovietică prin perioada de industrializare și modernizare a țării. Stalin, totodată, este adesea considerat responsabil pentru unele dintre cele mai grave atrocități comise de regimul sovietic. În timpul mandatului său, au avut loc represiuni masive, arestări în masă, executări și deportări în gulaguri, prin care milioane de oameni au fost persecutați, supuși la condiții extreme și privați de drepturile lor civile și umane.

Germania


Sursă: nbcnews.com

Adolf Hitler a fost liderul Partidului Nazist din Germania și cancelar al Germaniei între 1933 și 1945. El a fost responsabil pentru declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial și pentru comiterea unor atrocități în timpul Holocaustului, în care au fost uciși aproximativ șase milioane de evrei și alte milioane de persoane considerate de regimul său ca fiind „inferioare”. Hitler a introdus o serie de politici economice și sociale, cum ar fi munca forțată. În ceea ce privește reformele sociale, Hitler a implementat o serie de măsuri care au promovat sănătatea, educația și disciplina în rândul tinerilor germani. Acestea includ crearea organizațiilor de tineret Hitlerjugend și Bund Deutscher Mädel, care au promovat ideologia nazistă și au învățat tinerii să devină „buni soldați și cetățeni loiali” ai Germaniei.

Grecia


Sursă: imdb.com

Homer este unul dintre cei mai mari poeți și scriitori din antichitatea greacă, cunoscut în special pentru cele două epopei, „Iliada” și „Odiseea”. Se crede că Homer a trăit undeva în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. în regiunea Ionia, situată în partea de vest a Asiei Mici. Există puține informații sigure despre viața lui Homer. Se spune că acesta ar fi fost orb și că a trăit o viață de rătăcitor, recitând poezia sa în fața audienței pentru a obține hrană și adăpost.

Irlanda


Sursă: catholic.org

Sfântul Patrick este un sfânt creștin, considerat patronul spiritual al Irlandei. În copilărie acesta a fost capturat de către pirații irlandezi și dus în Irlanda ca sclav. După șase ani de sclavie, el a reușit să scape și să se întoarcă în Britania. Acolo, el a ales să intre într-un ordin monahal și să devină preot. În cele din urmă, Sfântul Patrick a fost trimis înapoi în Irlanda de către Biserica Catolică pentru a-și propovădui credința creștină și pentru a converti irlandezii la creștinism. El a petrecut mulți ani în Irlanda, călătorind pe întregul teritoriu și predicând Evanghelia. Sfântul Patrick este cunoscut pentru utilizarea trifoiului ca simbol creștin, pentru a explica doctrinele Sfintei Treimi, și pentru legendele care spun că a alungat șerpii din Irlanda.

Islanda


Sursă: Iceland Review

Halldór Laxness a fost un scriitor islandez, poet, dramaturg și romancier, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1955. Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai Islandei și unul dintre cei mai importanți autori ai literaturii nordice din secolul XX. Laxness a scris în principal romane, de multe ori cu teme sociale și politice, precum și opere de teatru, poezie și eseuri. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără romanele „Oameni independenți”, „Stația Atom” și „Lumina mondială”.

Italia


Sursă: Reprodução

Leonardo da Vinci a fost unul dintre cei mai mari artiști și inventatori ai lumii. Acesta a fost cunoscut pentru abilitățile sale excepționale în artă, dar și pentru invențiile și cercetările sale în domenii precum anatomia și ingineria. Printre cele mai cunoscute opere de artă ale lui da Vinci se numără picturi precum „Mona Lisa”, „Cina cea de taină”. Da Vinci a realizat și sculpturi, desene și schițe. În plus, el a fost un inventator prolific, care a proiectat mașini de zbor, poduri și alte invenții care au fost mult înaintea timpului său. Cercetările sale în anatomie și biologie l-au făcut un precursor al medicinii moderne.

Lituania


Sursă: lrytas.lt

Jonas Basanavičius a fost un activist politic și cultural, care a luptat pentru independența Lituaniei și a fost unul dintre liderii Revoluției lituaniene din 1905. Este considerat părintele național al Lituaniei și fondatorul Societății culturale lituaniene. El a fost un adept al mișcării naționaliste lituaniene și a luptat pentru drepturile politice și culturale ale lituanienilor. În 1905, Basanavičius a fost ales președinte al Congresului Național Lituanian, care a cerut autonomie pentru Lituania în cadrul Imperiului Rus. Congresul a avut loc la Vilnius și a fost marcat de discursul lui Basanavičius, care a prezentat o viziune națională și culturală pentru Lituania independentă.

Luxemburg


Sursă: britannica.com

Jean-Claude Juncker este un politician luxemburghez, care a fost prim-ministru al Luxemburgului între 1995 și 2013, fiind cel mai longeviv prim-ministru din Europa. A fost președinte al Eurogrupului între 2005 și 2013, când a fost ales în funcția de președinte al Comisiei Europene, poziție pe care a ocupat-o între 2014 și 2019. A fost unul dintre liderii puternici ai Uniunii Europene, cu un rol important în dezvoltarea politicii europene, a luptei împotriva evaziunii fiscale și a promovat reforme în sistemul fiscal și de reglementare a pieței unice europene.

Norvegia


Sursă: Rappler

Magnus Carlsen este un jucător de șah din Norvegia, născut pe 30 noiembrie 1990, cunoscut pentru faptul că a devenit campion mondial de șah în 2013, la vârsta de doar 22 de ani. În prezent, este considerat unul dintre cei mai buni jucători de șah din toate timpurile și a fost numit „Mozartul șahului”.

Țările de Jos


Sursă: news.artnet.com

Vincent van Gogh a fost un pictor neerlandez care a trăit între 1853 și 1890. Este considerat unul dintre cei mai influenți și mai reprezentativi artiști ai secolului al XIX-lea. Van Gogh este cunoscut pentru stilul său distinctiv, în care a utilizat culori vii și contrastante și a folosit pensula într-un mod expresiv și energic. Lucrările sale celebre includ „Noapte înstelată”, „Noaptea stelată deasupra Rinului”, „Floarea de migdale” și „Autoportretul cu urechea tăiată”.

Polonia


Sursă: lithub.com

Frédéric Chopin a fost un compozitor și pianist polonez din perioada romantică, născut în 1810 și decedat în 1849. Este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori pentru pian din istoria muzicii și a lăsat un moștenire valoroasă în muzica clasică. Stilul său de compoziție se caracterizează prin utilizarea armoniilor delicate, melodiilor lirice și a tehnicii de pianism. De asemenea, a folosit folclorul polonez ca sursă de inspirație în multe dintre compozițiile sale.

Portugalia


Sursă: The Economic Times

Cristiano Ronaldo este un fotbalist portughez născut pe 5 februarie 1985. Este considerat unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din lume, câștigând de cinci ori balonul de Aur. La moment, Ronaldo este cea mai urmărită persoană din lume de pe Instagram.

Macedonia de Nord


Sursă: Historia

Alexandru cel Mare a fost un rege macedonean și unul dintre cei mai mari conducători militari ai lumii antice. În timpul domniei sale, Alexandru a extins teritoriul Macedoniei și a pornit într-o serie de campanii militare pentru a-și extinde teritoriile. În anul 334 î.Hr., Alexandru a invadat Asia Mică și a câștigat o serie de bătălii importante, inclusiv Bătălia de la Issus. În anul 332 î.Hr., a cucerit orașul Egiptului antic, Alexandria, unde a fondat celebra Bibliotecă din Alexandria.

Republica Moldova


Sursă: Historia

Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei în secolul al XV-lea și este considerat una dintre cele mai importante personalități istorice din Moldova și un erou național. În timpul domniei sale, el a luptat împotriva invaziilor turcești și tătarești, reușind să păstreze independența și integritatea teritorială a Moldovei. În timpul domniei sale, Moldova a cunoscut o perioadă de dezvoltare economică și culturală.

România


Sursă: Ancient Origins

Chiar dacă cea mai cunoscută persoană din România este Mihai Eminescu, potrivit Google Trends, în lume, România este cunoscută anume pentru legendele despre personalitatea lui Vlad Dracula, adică Vlad Țepeș. Țepeș a fost domnitor al Țării Românești în secolul al XV-lea. Numele său „Țepeș” provine din metoda sa de a-și pedepsi dușmanii, care consta în înfiptul acestora pe un coșciug cu țepi, iar brutalitate sa a născut în lume zeci de legende, una dintre care spune că primul vampir ar fi apărut în România și ar fi fost chiar domnitorul Vlad Țepeș.

Spania


Sursă: Galeries Bartoux

Pablo Picasso a fost un pictor, sculptor, grafician și designer spaniol, născut în 1881 și decedat în 1973. El este considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX și unul dintre fondatorii mișcării cubiste. El a creat peste 50 000 de opere de artă în timpul vieții sale și a influențat profund arta modernă și contemporană.

Suedia

Alfred Nobel a fost un inventator, chimist și om de afaceri suedez. Este cunoscut pentru inventarea dinamitei, dar și pentru instituirea Premiului Nobel, o recunoaștere internațională acordată anual în domeniile fizicii, chimiei, medicinei, literaturii și pentru pace.

Preluat de la: diez.md