Echim-gerid-dynamics.jpg
Grid Dynamics, lider în servicii și soluții de transformare digitală la nivel enterprise, are un birou prosper în Moldova. Este una dintre puținele companii din țara noastră care se poate mândri cu o experiență bogată în servicii de consultanță și dezvoltare de software pentru unele dintre cele mai mari și respectate companii și mărci din lume. În acest articol vă propunem să descoperiți istoria companiei Grid Dynamics în Moldova și modul în care aceasta a devenit un partener solicitat de brandurile globale. Despre toate acestea ne-a povestit Vadim Echim, directorul biroului din Moldova.

Grid Dynamics Moldova, până la achiziția sa în 2021, era cunoscută ca fiind unul dintre birourile Tacit Knowledge, o agenție de consultanță cu sediul central la Londra, având o reputație inedită și zeci de clienți în Europa și în restul lumii. Experiența obținută de-a lungul anilor, nivelul de expertiză și capabilități atins, precum și rezultatele obținute au devenit factorii-cheie care au stat la luarea deciziei de achiziție de către Grid Dynamics.

„În prezent, oficiul din Moldova face parte dintr-o companie globală cu birouri în 13 țări, cu cei mai mulți clienți în SUA. Recent, am început să avansăm tot mai mult pe piața din Europa și Orientul Mijlociu. Până în 2021, eram cunoscuți ca Tacit Knowledge, o agenție specializată în consultare și dezvoltare de aplicații în comerț digital pentru clienții de talie enterprise preponderent în Europa, dar și în SUA, Orientul Mijlociu și Asia. Atunci am aderat la compania Grid Dynamics printr-o achiziție strategică, urmărind extinderea pe piața din Europa, iar portofoliul nostru de clienți, echipa puternică de profesioniști și expertiza profundă în comerțul electronic au permis accelerarea acestui proces.

Grid Dynamics, la rândul său, a fost fondată în 2006 în SUA de către o echipă de ingineri care a participat la dezvoltarea conceptului de cloud. Apropo, cloud atunci se numea grid, a povestit Vadim Echim. De aici și denumirea de Grid Dynamics și expertiza profundă în cloud ca parte a ADN-ului companiei.

Iată cum își aduce aminte despre procesul de achiziție a Tacit Knowledge Vadim Echim, directorul biroului din Moldova de până în 2021. „Biroul din Moldova a aderat la grupul de oficii prin acea achiziție a Tacit Knowledge, care avea birouri în Marea Britanie, Moldova, Mexic și SUA. Moldova fiind o piață mică, nu era pe lista de extindere a noii companii-mamă, dar s-a adeverit a fi o surpriză plăcută atunci când au cunoscut piața mai bine prin intermediul companiei noastre. Compania noastră a fost o țintă foarte atrăgătoare pentru reputația companiei în Europa, portofoliul de clienți, rata de succes a implementării proiectelor, pentru modelul de business și nivelul extraordinar de expertiză și excelență a echipelor noastre. În același timp, cele două companii se potriveau perfect pentru o bună integrare, având multe similarități, printre care talia clienților de nivel enterprise, cerințele foarte înalte de calificare a angajaților, calitatea serviciilor și complexitatea problemelor soluționate. În procesul achiziției și mai ales după finalizare s-a realizat cât de important a fost rolul biroului din Moldova în succesul companiei globale, care era și cel mai mare birou dintre toate. Acum, având încredere deplină în piața din Moldova și în talentul de aici, se dorește continuarea investițiilor pentru o durată lungă. Deocamdată, nu planificăm să ne extindem în toată țara, deoarece piața din Chișinău încă nu a fost descoperită până la capăt. Abia în acest an am introdus programe de internship pe care Grid Dynamics le-a creat pentru a oferi oportunități de dezvoltare pentru tinerele talente din țară.”

În Moldova activează o echipă de ingineri care își știu cel mai bine meseria – să ofere servicii de consultanță, de dezvoltare, de implementare a aplicațiilor software pentru companii mari globale, să le ajute să-și transforme obiceiurile învechite de business într-un model de afacere tehnologizată, cât și pentru start-upuri prominente într-o varietate mare de industrii.

„Noi ne specializăm pe transformarea și avansarea digitală a businessului clienților noștri, o necesitate pentru toate afacerile mari și medii pentru a construi și menține avantaje competitive într-o eră de schimbare accelerată. În acest sens, noi le oferim, în primul rând, consultanță și design pentru procesele de tranziție. Avem atât expertiză de gestionare a businessului, cât și expertiză tehnologică. În colaborare cu clientul identificăm, formulăm și analizăm problema, venim cu designul soluției, construim echipe, livrăm aplicația, oferim asistență și îmbunătățiri. Companiile mari cu care lucrăm sunt în topul listei bight tech și lideri în alte domenii.

Clienți dintr-o gamă largă de sectoare, de la retail și producție până la finanțe, asistență medicală și high-tech, ne aleg pe noi să le oferim acest set de servicii, fiind siguri că vom furniza un produs de calitate la timp și în limitele bugetelor agreate. Suntem selectați pentru reputația noastră în implementarea proiectelor cu o rată de succes de 100 %, dar și pentru buna experiență de colaborare datorită nivelului înalt de profesionalism. Asta ne permite să deschidem uși noi și să obținem în continuare noi clienți de talie mare și cu renume”, a explicat Vadim Echim.

Grid Dynamics Moldova are cerințe înalte pentru candidații spre angajare și pune mult accent pe dezvoltarea continuă a propriilor angajați prin programe interne de creștere profesională. În același timp, nu ezită să investească și în oameni mai puțini experimentați, dar care demonstrează un potențial de creștere.

„Dezvoltarea personală a angajaților este o prioritate a noastră și capabilitățile interne în acest sens reprezintă unul dintre punctele forte ale companiei. Spre exemplu, prin intermediul Grid University oferim cursuri pentru dezvoltare atât pe linia tehnologică, management al proiectelor sau analiză de business, cât și pe domeniile soft, așa cum este managementul, leadershipul, comunicarea, inteligența emoțională sau culturală etc. Avem echipe dedicate care revizuiesc regulat și creează programe noi. Angajații noștri au toate condițiile, dar și așteptările pentru o avansare constantă, iar creșterea continuă a companiei le oferă oportunități vaste de avansare în carieră.

La capitolul stagii, compania oferă tinerelor talente un program de internship de șase luni, în urma căruia cei mai promițători, după absolvirea cursurilor, au șansa să fie ofertați spre angajare. Criteriile pentru care sunt selectați stagiarii nu țin neapărat de experiență vastă în domeniu sau de diplome care atestă cunoștințele în domeniu. Potențialii angajați sunt evaluați prin prisma motivației, a cunoștințelor acumulate și a exemplelor de proactivitate în activitățile recente de până la stagiere.

Suntem atenți la dorința, potențialul și abilitățile de a învăța și de a crește, nu e neapărat să aibă  experiență îndelungată în spate. E clar că internii trebuie să fie inițiați la un nivel suficient, dar nu e neapărat să fie studenți de la facultățile specializate. Astăzi sunt accesibile foarte multe resurse pentru a învăța de sine stătător, și acest regim de inițiere în domeniu este foarte răspândit. Deși diploma ne promite un nivel de cunoștințe fundamentale importante, totuși nu este un criteriu absolut care poate asigura angajarea. Având un număr limitat de poziții pentru stagiere și un concurs mare, ne asigurăm că doar cei mai talentați, motivați și sârguincioși acced în program.”

Internshipul de la Grid Dynamics Moldova durează trei luni de teorie și trei luni de practică, cu oportunități de aderare la echipe de ingineri pe proiecte vii. Cei interesați pot alege disciplina pe care ar dori să o studieze și să se înscrie pentru internship aici.

Grid Dynamics Moldova planifică să deschidă programe de internship în fiecare trimestru, oferind mai multe șanse în timpul anului de a accede în program. În acest an, ne gândim să lansăm primul program de internship pe discipline mai puțin dezvoltate în Moldova, precum Big Data și Data Science, ca bază pentru avansare în Machine Learning și Artificial Intelligence”, a relatat Vadim Echim.

După ce a gestionat procesul de integrare postachiziție, Vadim Echim continuă să gestioneze dezvoltarea prezenței în Moldova și în regiune, având rolul de a formula și comunica obiectivele și strategia de dezvoltare, de a crea și consolida echipe, de a gestiona executarea planurilor strategice.

„Principalul rol pe care îl am acum este leadershipul și managementul strategic la nivel regional și gestionarea unui număr de programe de dezvoltare a practicilor de business la nivel global. Construiesc echipe de management și administrare, asigur o agendă strategică și gestionez executarea ei. În prezent, gestionez extinderea noastră și în România, unde Grid Dynamics nu avea prezență până recent.

„Activitatea companiei noastre în Moldova contribuie la dezvoltarea noilor discipline tehnologice în comunitatea locală de profesioniști și la ridicarea standardelor de gestionare a entităților IT. Experiența și cunoștințele acumulate de către colegi și înaltele standarde de activitate vor contribui cu siguranță la creșterea competitivității de țară”, a conchis Vadim Echim.

Dacă te-ai interesat de oportunitățile pe care le oferă Grid Dynamics, accesează lista pozițiilor vacante https://careers.griddynamics.com/discover-openings sau înscrie-te la un nou program de internship și fii parte din una dintre cele mai progresive companii IT din Moldova.

Preluat de la: diez.md