aic-simbol.jpeg
Autoritățile din Kosovo au decis să amâne cu 30 de zile aplicarea deciziei prin care urma să intre în vigoare obligtivitatea de schimbare a plăcuțelor de înmatriculare sârbești cu cele kosovare, după ce aceasta a provocat revolta multor sârbi din nordul Kosovo și blocarea drumurilor și trecerilor de graniță.

Toți cei care intră din Serbia în Kosovo cu acte de indentitate sârbești primesc pe perioada șederii acte similare eliberate de Priștina. Amânarea a fost însă condiționată de ridicarea blocadelor, iar acolo unde trecerile de graniță nu au fost încă redeschise (este vorba de două din patru), autoritățile kosovare au început să emită actele temporare de indentitate, înlocuindu-le pe cele sârbești, a anunțat ministerul de interne de la Pristina, relatează redacția petru Balcani a Europei Libere, citată de Europa Liberă Moldova.

Premierul kosovar Albin Kurtia a explicat că cele două măsuri sunt luate în reciprocitate, dat faptul că Serbia nu recunoaște independența Kosovo și nici dreptul autorităților de la Pristina de a impune măsuri care exprimă statalitatea, precum emiterea de acte de identitate sau plăcuțe de înmatriculare a vehicolelor.

În data de 31 iulie, presa din întreaga lume raporta despre un nou potențial conflict dintre Kosovo și Serbia. Totul a început de la o decizie a guvernului din Kosovo care obliga oamenii din zonele majoritare etnice sârbe să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor emise de Serbia cu cele emise de Kosovo.

Kosovo este un stat parțial recunoscut și un teritoriu disputat, situat în Peninsula Balcanică, în sud-estul Europei, care și-a autodeclarat independența față de Serbia în februarie 2008. Este recunoscut ca stat suveran de către 97 state membre ONU, iar statutul său este contestat. Serbia nu recunoaște secesiunea Kosovo și de jure o consideră în continuare Provincia Autonomă Kosovo și Metohia.

Mai multe detalii despre situația din Kosovo puteți citi în ACEST MATERIAL.

Preluat de la: diez.md