Conform Ministerului Economiei, trecerea la ora de vară are loc inclusiv din considerentul că economia Republicii Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene.
În octombrie 2021, atunci când treceam la ora de iarnă, prim-ministra Gavrilița declarase că „și Uniunea Europeană aplică vechea practică de schimbare a orei, iar țara noastră ar trebuie să se racordeze la practicile din UE.”
În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.
Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică.
Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian.
Ca rezultat al consultării publice organizate în anul 2018 de către Comisia Europeană pe acest subiect, 84 % dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, iar la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.
Sursa foto: depositphotos.com
Preluat de la: diez.md