trenulețul.jpg
Fraţii Advahov și formaţia Zdob şi Zdub au prezentat versiunea finală a piesei „Trenuleţul”, cu care vor reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2022.

Amintim că, pe 29 ianuarie, a fost aleasă piesa care ne va reprezenta țara la Eurovision 2022. Învingătorii concursului au fost desemnați Zdob și Zdub & Frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, care conține un mesaj unionist. Acest moment a provocat multă euforie pe rețelele de socializare, unele voci, inclusiv și persoane publice, au îndemnat ca Zdob și Zdub & Frații Advahov să reprezinte și România cu această piesă. Totuși, în data de 30 ianuarie s-a aflat că o parte dintre versurile unioniste au fost modificate.

Aceasta este versiunea inițială: „Țară veche, țară nouă / Parcă-i una, parcă-s două / Ba aparte, ba-mpreună / Parcă-s două, parcă-i una”.

Aceasta este versiunea modificată: „Trenul vede când aleargă / Cât de mică-i lumea largă / Și că nu mai pare mare / Pentru că nu are hotare”.

Atunci, instrumentistul Vasile Advahov a menționat că aceasta nu este varianta finală: „Nu este varianta finală. Dacă vreți părerea noastră – optăm pentru varianta originală. Va fi o strofă și în engleză. Ne vom strădui să păstram ideea de bază, în scurt timp, echipa va veni cu mai multă informație. Avem reguli și cerințe pe care trebuie să le respectam”.

Totuși, astăzi a fost publicată versiunea finală a piesei, în care putem vedea că Zdob și Zdub & Frații Advahov au decis să păstreze versurile în varianta lor inițială. Aceasta poate fi audiată mai jos.


Aici puteți vedea lista celor 28 de concurenți și concurente care s-au prezentat în fața juriului pentru a putea să ne reprezinte țara la Eurovision 2022.

Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an, va fi a 66-a ediție a concursului și se va desfășura la Torino, Italia, pe 10, 12 și 14 mai 2022, asta după ce Italia a câștigat ediția din 2021 cu piesa Zitti E Buoni interpretată de trupa rock Måneskin.

Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.

Anul trecut, Moldova a fost prezentată de Natalia Gordienko cu piesa Sugar și s-a clasat pe locul 13.

 

Preluat de la: diez.md