Capture_navalny_acl_22_martie.jpeg
Tribunalul Lefortovo din Moscova l-a recunoscut vinovat pe Aleksei Navalnâi într-un caz de fraudă și sfidare a unui judecător, informează curenttime.tv.

Potrivit sursei menționate anterior, Navalnâi este acuzat că a dat dovadă de lipsă de respect față de participanții la ședința de judecată în timpul examinării dosarului de calomnie împotriva veteranului Ignat Artemenko în urmă cu un an și, în același timp, de fraudă în colectarea de donații pentru activitățile anticorupție ale FBK.

„Navalnâi a comis o înșelăciune sau furtul bunurilor altora de către un grup organizat”, a declarat Margarita Kotova în cursul pronunțării hotărârii judecătorești de un tribunal care s-a deplasat la sediul închisorii din Pokrov, unde se află încarcerat disidentul de aproximativ un an.

Procurorii ruși încearcă să-l transfere pe Aleksei Navalnâi într-un penitenciar de securitate maximă pentru încă 13 ani de închisoare pentru escrocherie și sfidare a instanței.

Procuratura consideră drept escrocherie colectarea de donații în conturile Fundației de luptă împotriva corupției (FBK), înființată de Navalnâi (care a fost calificată de autoritățile ruse drept extremistă și interzisă anul trecut) și în conturile personale ale unor asociați ai lui Navalnâi, împotriva cărora au fost deschise, de asemenea, dosare penale, dar care se află în prezent în străinătate, notează Radio Svoboda.

„Fondurile au fost colectate pentru un scop deliberat nerealist – nominalizarea lui Navalnâi drept candidat pentru alegerile prezidențiale în Rusia”, a formulat acuzația procurorul. Din zecile de mii de oameni care au făcut donații pentru Navalnâi și FBK, doar patru apar ca victime în dosar și nu toți au susținut acuzarea pe parcursul procesului, conform postului de radio citat mai sus.

Navalnâi nu își recunoaște vinovăția calificând dosarul drept unul politic de la un capăt la altul.

„Nu aveți decât să cereți 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veți speria”, a mai declarat Navalnâi în timpul procesului.


Reiterăm că, Aleksei Navalnâi este încarcerat într-o colonie penală pentru a executa o pedeapsă pentru delapidare. Sentința cu suspendare din 2014 a fost transformată într-una cu închisoare efectivă după ce s-a întors din Germania, unde primise tratament medical după otrăvirea cu agenți neurotoxici.

Preluat de la: diez.md