kiev-bomby-920x613-1.jpeg
Este a 27-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente ce se întâmplă în țara vecină și care au tangență cu subiectul atacului Rusiei în Ucraina. Împrejurimile orașului Cernihiv sunt complet distruse, iar suburbiile – în proporție de 60 %. De asemenea, armata rusă a bombardat orașul Avdiivka, printre civili sunt morți și răniți. Totodată, în unele orașe din Ucraina există mâncare încă pentru cel mult trei-patru zile, iar patru sate din regiunea Kiev sunt în pragul unei catastrofe umanitare din cauza bombardamentelor constante ale trupelor ruse. Vedeți mai jos ce evenimente s-au întâmplat în Ucraina până la ora 21.00.

23.45. Pe parcursul zilei de astăzi, o serie de țări europene au înghețat banii ruși, păstrați în băncile europene, informează Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională

# Guvernul italian a înghețat bunurile oligarhilor ruși apropiați de Putin în valoare de peste 800 de milioane de euro.
# Țările de Jos au înghețat active și operațiuni rusești în valoare de 392 de milioane de euro.
# De asemenea, Polonia a înghețat peste 140 de milioane de zloți (aproximativ 33 de milioane de dolari) în conturi, ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei.
# Costul estimat al tuturor rezervelor înghețate ale Băncii Centrale ale Federației Ruse în UE, SUA, Marea Britanie, Japonia, Elveția și Coreea de Sud este de 350-480 de miliarde de dolari.

22.30. „Rusia poate folosi arme nucleare dacă însăși existența țării este amenințată”, a spus el într-un interviu acordat marți pentru CNN Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Vorbind despre armele nucleare, Peskov s-a referit la conceptul actual de securitate națională: „Acolo puteți citi despre toate motivele pentru care se utilizează arme nucleare. Dacă există o amenințare la adresa însăși existenței țării noastre, aceasta poate fi folosită în conformitate cu prevederile concept. Există o serie de alte motive care sunt enumerate în text”.

Peskov a mai spus că „operațiunea militară specială din Ucraina”, așa cum numesc autoritățile ruse invadarea unei țări vecine, se desfășoară în conformitate cu sarcini și planuri prestabilite. „De la bun început, nimeni nu a crezut că operațiunea specială va dura câteva zile. Aceasta este o operațiune serioasă cu obiective serioase”, a spus Peskov.

21.50. POLITICO l-a numit pe președintele Zelenski cea mai influentă persoană din Europa.

În lumina invaziei Ucrainei de către Rusia și a schimbărilor geopolitice și economice profunde care au urmat, POLITICO a invitat cititorii să voteze modificările aduse listei, iar în urma acestora, Volodâmâr Zelenski s-a clasat pe primul loc din cele 28.

21.10. TotalEnergies, una dintre cele mai mari companii energetice din lume, a anunțat că va restricționa operațiunile în Rusia după „acuzații grave și nefondate de complicitate la crime de război”. Anterior, Greenpeace și o altă organizație de mediu, Prietenii Pământului, au amenințat TotalEnergies cu un proces penal dacă nu va părăsi Rusia.

Compania va înceta să cumpere petrol și produse petroliere rusești înainte de sfârșitul anului 2022 și va reduce investițiile în proiectele sale rusești.

TotalEnergies deține participații minoritare în companiile rusești non-statale Novatek, Terneftegaz, precum și în proiectele Yamal LNG și Arctic LNG 2. Compania nu va renunța la acțiunile deținute în cadrul acestor proiecte, întrucât afacerile străine nu le vor putea cumpăra din cauza sancțiunilor. Aceste tranzacții doar vor „îmbogăți investitorii ruși, ceea ce anulează scopul sancțiunilor”, a spus TotalEnergies.

20.40. Orașul Herson se apropie de o catastrofă umanitară. Din cauza blocadei, orașul are o lipsă critică de alimente și medicamente. În grupul special de risc se află nou-născuții care nu au suficientă hrană pentru copii și produse de igienă, precum și persoanele grav bolnave.

În plus, pe fondul încercărilor de a suprima rezistența civilă, administrația de ocupație rusă încearcă să creeze organisme de autoguvernare ocupaționale.

20.20. Potrivit estimărilor, aproximativ 1 100 de rachete de diferite clase au fost lansate de forțele armate ruse în ținte de pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie.

18.45. Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor EAZA a colectat fonduri în valoare de 576 000 de euro pentru a ajuta grădinile zoologice din Ucraina afectate de invazia rusă.

„Avem contact direct cu Grădina Zoologică Nicolaev, cu Grădina Zoologică din Harkiv și cu Grădina Zoologică din Kiev și contacte indirecte cu alte grădini zoologice prin intermediul Asociației Grădinii Zoologice din Ucraina și contactele membrilor noștri. Fondurile vor fi alocate în funcție de necesități, în funcție de solicitările pe care le primim de la grădinile zoologice și vor fi distribuite beneficiarilor prin canale supuse unei diligențe rezonabile”, scrie asociația.

16.45. Kievul a devenit „cetățean de onoare al Parisului”. Autoritățile capitalei Franței au acordat pentru prima dată un astfel de titlu unui oraș întreg, a declarat primara Parisului, Anne Hidalgo pe Twitter.

16.09. Franța a trimis Ucrainei vehicule și echipamente pentru salvatori.

Ajutorul constă din 11 mașini de pompieri, 16 ambulanțe, 49 de tone de echipamente medicale și de urgență, a scris Ministerul francez de Externe pe Twitter.

15.48. A dispărut fotojurnalistul Maksâm Levin pe linia frontului lângă Kiev, scrie currenttime.tv citând postarea prietenul său, Markiian Lâseiko.

15.16. Patru sate din regiunea Kiev sunt în pragul unei catastrofe umanitare din cauza bombardamentelor constante ale trupelor ruse. Acestea sunt: Klavdiev-Tarasove, Severinovka, Berezovka, Mâkolaivka. Acest lucru a fost anunțat de președintele administrației militare regionale de la Kiev, Oleksandr Pavliuk.

Unian

15.07. Armata rusă a bombardat orașul Avdiivka. Printre civili sunt morți și răniți. De asemenea, au fost distruse circa 15 locuințe și o școală, transmite Unian.

14.57. Împrejurimile orașului Cernihiv sunt complet distruse, iar suburbiile – în proporție de 60 %. De asemenea, nu există lumină în tot orașul, scrie Unian.

Potrivit avocatei poporului Liudmâla Denisova, jumătate din populație a părăsit orașul, iar din aproximativ 130 000 care au rămas, majoritatea sunt bolnavi.

14.50. În unele orașe din Ucraina există mâncare încă pentru cel mult trei-patru zile, transmite organizația de caritate Mercy Corps, citată de Meduza.

14.34. Italia a menționat că susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Acest lucru a fost anunțat de către prim-ministrul Italiei, Mario Draghi.

13.34. Până în ziua de ieri, 21 martie, potrivit ONU, din Ucraina au plecat din cauza războiului peste 3,5 milioane de oameni. Cei mai mulți refugiați se află în Polonia, România și Moldova.

13.20. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2021, jurnalistul Novaia Gazeta Dmitri Muratov, a spus că va oferi banii din vânzarea premiului fondului de susținere a refugiaților ucraineni. „Fac apel către toate casele de licitație să înceapă procedura de vânzare a acestui premiu cunoscut”, a spus redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov.

12.50. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că, până în prezent, au fost uciși circa 15 300 de soldați ruși, au fost distruse peste 1 500 de blindate, 1 000 de mașini militare, 99 de avioane, 252 de sisteme de artilerie, 123 de elicoptere, 45 de sisteme de apărare aeriană, peste 500 de tancuri etc.

12.30. Uzina rusească Arkticeskaia Voda plănuiește să producă echivalentul băuturii răcoritoare Coca-Cola. „În noul asortiment al produselor noastre vor apărea noi gusturi: Coca-Cola, Tarhun, Baikal și altele. Singura condiție este să păstrăm calitatea produselor noastre și să dezvoltăm volumul de producție”, se arată în comunicatul întreprinderii, scrie Interfax.

12.10. Ucraina va beneficia în curând de peste 2 milioane de preparate de iod, un produs deficitar în toate farmaciile din țară. Despre acest lucru a anunțat Mâhailo Raduțkâi, președintele comitetului de sănătate publică, scrie 24TV.ua.

12.03. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a dat comandă serviciilor speciale să pregătească vizita acestuia la Kiev pentru a purta o discuție cu Zelenski în vederea încheierii războiului, scrie The Times of Israel.

Specialiștii consideră că există riscuri, pentru că armata rusă permanent bombardează Kievul.

În același timp, diplomații israelieni le transmit colegilor ucraineni că această vizită la Kiev nu va fi o „ședință foto”.

11.00. În Ujhorod a fost demontat memorialul „unirii” între Rusia și Ucraina. Mai multe detalii vezi aici!

10.50. La Ujhorod, ofițerii militari de contrainformații au reținut un DRG rus condus de un agent al FSB al Federației Ruse. Acest lucru a fost raportat de jurnalistul Vitali Glagola.

Potrivit acestuia, gruparea de sabotaj plănuia să-l asasineze pe președintele Ucrainei și să efectueze acte de sabotaj la Kiev și în alte regiuni ale Ucrainei.

10.42. În regiunea Harkiv, un tanc rusesc a tras într-o mașină în care se afla o familie cu doi copii.

„Familia a strigat că sunt civili, au fluturat steagul alb, dar degeaba. Părinții și o fetiță de nouă ani au fost uciși, un băiat de 17 ani a fost rănit”, comunică oficiul procurorei generale din Ucraina.

De asemenea, oficiul mai raportează că, ca urmare a bombardamentelor, 548 de instituții de învățământ din Ucraina au fost avariate, dintre care 72 au fost distruse complet.

10.30. În noaptea de 22 martie, armata rusă a tras asupra teritoriului portului Nicolaev, raportează Asociația Porturilor Maritime din Ucraina. Potrivit informațiilor preliminare, infrastructura portului a fost avariată, încă nu se cunosc detalii despre victime umane.

10.23. Coloane de evacuare cu copii care se deplasau de la Mariupol spre un loc sigur au fost bombardate ieri. Patru copii au fost internați în spital, a declarat șeful administrației regionale Zaporijjea, Oleksandr Staruh, transmite currenttime.tv.

Potrivit acestuia, peste 20 de autobuze încearcă să treacă pe linia de contact pentru a evacua oamenii din satele cele mai apropiate de Mariupol. Ieri, aceste autobuze nu au reușit să ajungă în localitățile Berdeansk, Melekino și Nikolske, dar astăzi vor continua să se deplaseze de-a lungul rutelor.

9.59. 46 de voluntari au mers la centrala nucleară de la Cernobâl pentru a schimba personalul de acolo, relatează ziarul Suspilne citându-l pe Bogdan Serdiuk, şeful sindicatului staţiei. Potrivit acestuia, noua rotație include doi supraveghetori de tură de stație în loc de unul pentru a asigura o rezervă normală de personal la centrala nucleară de la Cernobâl.

9.33. Asociația Geniștilor din Ucraina a spus că va trebui să curețe de mine aproape o șesime din teritoriul țării după încheierea ostilităților active.

9.10. Evacuarea persoanelor din cele mai periculoase puncte din Ucraina continuă. Astăzi au fost anunțate trenuri de evacuare suplimentare.

9.0. Jurnalistul ucrainean Dmâtro Hrodon a anunțat azi pe canalul său de YouTube că Federația Rusă a pornit o cauză penală pe numele acestuia. Jurnalistul este învinuit de „chemare publică de escaladare a războiului, promovarea urii pe motiv de naționalitate și răspândirea știrilor false despre armata rusă”.

„Ce moment frumos s-a produs în viața mea. Sunt mândru că Rusia a pornit acest dosar penal, acest lucru înseamnă că fac totul corect. Din sursele mele, inițiatorul acestui dosar penal este Vladimir Putin”, a spus Hordon.

8.0. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență din Ucraina, începând cu 24 februarie, 651 de clădiri rezidențiale au fost complet distruse în țara vecină, iar aproximativ 3 780 au fost parțial distruse.

7.40. Informații cu privire la invazia armatei ruse în Ucraina din 22 martie, raportate de Ministerul Apărării al Ucrainei.

# Au fost distruse peste nouă ținte aeriene inamice. Este vorba de o aeronavă, șase UAV-uri (aeronavă fără pilot) și două elicoptere.

# Forțele Armate ale Ucrainei au respins 13 atacuri ale inamicilor și au distrus 14 tancuri, opt vehicule de luptă, trei sisteme de artilerie etc. Pentru ziua de ieri, armata rusă ar fi pierdut aproximativ 300 de soldați.

7.10. Maxar Technologies a publicat imagini din satelit cu orașele Irpin, Mariupol și Cernihiv pentru data de 21 martie.

7.0. Celebra trupă rock italiană Måneskin, care a câștigat Eurovision 2021, anulează turneul lor muzical în Rusia.

2.16. Zelenski a venit cu o nouă adresare video: „A fost o zi cu evenimente grele. Concluzii dificile. Dar a fost o altă zi care ne-a adus pe toți mai aproape de victoria noastră. Către pacea pentru statul nostru. Slavă Ucrainei!”

12.30. Rusia a predat Crucii Roșii Internaționale date despre peste 500 de prizonieri de război ucraineni. Pe aceștia sunt gata să-i schimbe cu soldați ai armatei ruse care au fost capturați, a declarat Tatiiana Moskalkova, comisara pentru drepturile omului în Federația Rusă.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md