1-1.jpg
Scena muzicii underground în Moldova deși este tânără, în același timp e foarte entuziastă. Cu toate că se întâmplă tot felul de petreceri „subterane”, la capitolul uniunii între cei din comunitatea artiștilor și a publicului de muzică electronică mai este de lucrat. Ceea ce este și mai puțin îmbucurător e că adie o ușoară lipsă de susținere între organizatorii de rave-uri, fiecare având propria viziune.

Pornind de la această premisă, a apărut conceptul THE VISION, un eveniment care își dorește să integreze toate elementele lumii underground din țara noastră într-un tot frumos. Cum o spune și denumirea conceptului, la THE VISION celebrează și încurajează fiecare opinie și viziune, pentru a crea o sinergie puternică care propulsează cultura underground spre noi culmi. 

Pe 16 decembrie, la Moldova Film arta muzicii underground va aduce artiști internaționali, dar și de ai noștri. Aceasta se împletește strâns cu arta vizuală de excepție a unicornilor locali a lumii vizuale. Va fi un eveniment nemaivăzut încă pe scena underground din Moldova – un sunet de calitate, line-up european și un show vizual inedit. 

Printre numele de artiști aleși cu grijă se numără East End Dubs (Marea Britanie), Michael James (Marea Britanie), Nu Zau (România), Perky Wires (Moldova-Spania), SOL_ (Moldova) și VZOROV (Moldova).

THE VISION este organizat sub umbrela Modular, platformă cunoscută pentru lansarea unor ediții memorabile de rave-uri, cum a fost și UNISON.

Cei care au inițiat conceptul THE VISION sunt artiștii Perky Wires (PW), care deși s-au stabilit în Barcelona, nu uită de unde au pornit și vor să pună umărul la evoluția scenei underground aici. 

Duo-ul Perky Wires e format din doi tineri din Moldova care fac muzică underground de când se țin minte. Sunetele lor de Deep Tech cu elementele House-ului modern sunt apreciate în toată Europa. Iar în 2021 și 2022, artiștii au reușit chiar să se claseze în Top 10 cele mai bine vândute nume de pe scena Minimal și Deep tech pe Beatport.

Am avut ocazia să vorbim cu ei și am aflat despre drumul lor în muzică, de la primele încercări în DJ-ing, până la ocuparea locurilor de frunte în clasamente internaționale.

Care a fost sursa de inspirație pentru a crea muzică, și de ce Minimal House? 

PW: „Mereu ne-am dorit ca muzica noastră să fie difuzată în cluburile din întreaga lume și de aceea ne-am dedicat cu tot sufletul și timpul nostru.

Am început să facem muzică și DJ-ing în 2005. Viteza cu care avansau evenimentele era mare. Având experiență în domeniul DJ și producție, am reușit să realizăm în câteva luni primul track pe care l-am semnat imediat cu labelul românesc de top Sintope by NTFO. În 2010 am lansat primul vynil, care a avut o mare susținere pe scena mondială underground. Această lansare ne-a deschis ușile altor labeluri și ne-am lansat cu succes la zeci de case de discuri de top. Anul 2012 s-a marcat cu lansarea primului nostru label Tobus Records, care în 2020 a fost redenumit TBX Records și în 2 ani a ajuns pe locul întâi pe Beatport.com.

Primul nostru proiect care ne-a adus popularitate, a fost Sammy W & Alex E. 

De-a lungul anilor, am avut suportul necesar și lansări de succes, ceea ce ne-a motivat să facem muzică nouă în fiecare an.”

Ce provocări ați întâmpinat pe parcursul carierei? 

PW: „Nu am știut dintotdeauna ce trebuie să facem, și desigur, am făcut greșeli care ne-au făcut să creștem. Am avut susținerea mentorilor străini, a artiștilor și labelurilor de top, sfaturile cărora le urmam. Pas cu pas și an după an, semnând proiecte și lansând piese sub labelul TBX Records, am identificat și analizat greșelile noastre, precum și ale altor artiști – ceea ce ne-a ajutat să devenim mai buni și să mergem înainte. Am urmărit cum s-a schimbat industria în ultimii 15 ani și am încercat să rămânem mereu în tendințe.”

Povestiți-ne despre prima apariție pe scenă.

PW: „În 2014 au apărut primele mari oferte din Ucraina și Rusia, iar după ce am semnat lansări în Europa, am început să fim invitați în cluburi din Anglia, Italia, Spania, Ibiza, Olanda, Elveția, Franța și multe altele. În 2015 am avut primul nostru mare turneu în Brazilia, am evoluat în 12 orașe într-o lună, ceea ce a fost o premieră pentru noi și nu a fost deloc ușor. În ultimii 10 ani din cariera noastră, am evoluat în peste 70 de cluburi din întreaga lume, precum și la diferite festivaluri și posturi radio.”

Care au fost primele lansări și concerte?

PW: „Perky Wires a lansat până la 15 track-uri pe an, de cea mai înaltă calitate. Încercăm să nu mai luăm prin cantitate și să înaintăm mai mult pe label-ul nostru TBX Records, lansând majoritatea pieselor aici. În 2023 se așteaptă o mulțime de lansări și vinyl-uri cool pe care le-am semnat. La fel, încercăm să ne dezvoltăm și anual înregistrăm peste 30 de artiști la label-ul nostru.”

Ați avut și colaborări?

PW: „Datorită muzicii noastre și a labelului, am întâlnit o mulțime de artiști puternici. Echipa noastră și noi inclusiv, avem o experiență de peste 15 ani în organizarea diverselor evenimente. Am decis să unificăm eforturile noastre și așa a apărut ideea de a lansa Modular THE VISION.”

Te invităm să-i descoperi și mai mult în spatele pupitrului de mix pe scenă la Modular THE VISION.

Nu rata biletele și hai să trăim vibrațiile muzicii underground alături de prieteni. Vino pe 16 decembrie la Modular THE VISION. Te așteaptă o experiență unică la Hala BR Films de la Moldova Film. 

Pentru mai multe detalii, accesează linkul.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Orange Systems.

Preluat de la: diez.md