1-septembrie-2018-1.jpg
Ministerul rus al Apărării a confirmat contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Herson, după ce mai multe informații la acest subiect au apărut astăzi în mediul online.

„Luni, în timpul zilei, la instrucțiunile directe ale lui Zelenski, trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Nicolaev și Herson în trei direcții”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, ca urmare a „apărării active a unui grup de trupe ruse”, Forțele Armate ale Ucrainei au suferit pierderi grele – peste 560 de militari.

„O altă încercare de operațiuni ofensive ale trupelor ucrainene a eșuat lamentabil”, conchide Ministerul rus al Apărării, potrivit TvRain.

De asemenea, instituția, citată de TASS, a raportat distrugerea a 26 de tancuri ucrainene, a 23 de vehicule de luptă de infanterie, a altor nouă vehicule de luptă blindate și a două avioane de atac Su-25.

Totodată, autoritățile ucrainene raportează că Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să treacă prin prima linie de apărare rusă în regiunea Herson.

„Contraofensiva se desfășoară de mult timp”, spune în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Дождь Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud.

„Am epuizat resursele inamicului și, prin urmare, am putut trece prin prima linie de apărare”, a explicat ea.

„O altă propagandă ucraineană falsă”

Anterior, guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a numit informațiile despre o contraofensivă „o altă propagandă ucraineană falsă” și a spus că formațiunile ucrainene „suferă pierderi grave atât în ​​sud, cât și în toate celelalte direcții”.

În același timp, șeful adjunct al administrației regionale, Kirill Stremousov, numit de Rusia, a calificat rapoartele despre ofensiva a Forțelor Armate ale Ucrainei drept un fals.

„Nimeni nu avansează nicăieri, nimeni nu se retrage. Totul este fantezie. Trăim calm, ne dezvoltăm ”, a declarat Stremousov, citat de TASS.

Totodată, potrivit a doi oficiali americani citați de CNN, Ucraina se pregătește pentru o „contraofensivă serioasă” în sud, relatează CNN.

Potrivit SUA, contraofensiva va include operațiuni aeriene și terestre. O sursă a mai declarat pentru CNN că Ucraina a decis să facă pasul la șase luni de la începutul războiului, când a devenit clar că Rusia a reușit să trimită mai puține unități în prima linie decât se credea inițial.

De unde a pornit informația despre contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson

Informațiile despre contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Herson au început cu un videoclip publicat de către grupul operațional de trupe Kahovka. În acesta, aparent, un soldat rus spune că trupele ucrainene, la 29 august, „au trecut prin prima linie de apărare rusă în regiune. Potrivit lui, regimentul 109 din autoproclamata Republică Populară Donețk și-a retras pozițiile din regiunea Herson, la fel ca și parașutiștii ruși care le-au oferit sprijin.

Apoi, informațiile despre descoperirea apărării ruse în regiunea Herson au fost confirmate pentru publicația Hromadske de trei surse din unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei de la sud, precum și de șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare „Sud”, Natalia Gumeniuk. Ulterior, în cadrul unei emisiuni, oficiala a mai declarat că armata ucraineană a lansat o contraofensivă în mai multe direcții din sudul țării.

La scurt timp după asta, adjunctul OVA din Odesa, Oleksi Mațulevâci, a scris pe canalul său de Telegram o postare care sună astfel: „Oficial. Au început bătăliile pentru orașul Herson!”. Ulterior, acesta a șters postarea, însă publicațiile ucrainene au reușit să realizeze capturi de ecran cu postarea în cauză.


UNIAN

Totodată, conducătorul orașului Nicolaev, Oleksandr Senkevâci, a înregistrat un mesaj video în care a spus că armata ucraineană lucrează „foarte bine” astăzi în direcția Herson, a vorbit despre rezolvarea problemei cu alimentarea cu apă (dimineața, orașul Nicolaev și regiunea Herson au rămas fără apă din cauza unui accident) și a îndemnat cetățenii să nu intre în panică și să „țină pumnii” pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Șefa centrului de presă a Forţelor de Apărare de Sud, Natalia Gumeniuk, a declarat ulterior că operațiunea „necesită tăcere”:

„În condițiile unui război hibrid, al unui război informațional, trebuie să fim conștienți de faptul că orice acțiuni, chiar dacă inspiră, trebuie să fie efectuate și să aibă o concluzie logică, și numai atunci pot fi eficiente”.

Astăzi, la Nicolaev, au început atacurile inclusiv în clădirile rezidențiale, în urma cărora au fost înregistrate până în prezent două persoane decedate și 24 de civili răniți. Potrivit șefului regiunii Nicolaev, Vitali Kim, responsabilă pentru atac ar fi armata rusă.

„Centrul orașului este puternic bombardat. Există și ieșiri de rachete. Există un trecător mort și civili în case”, a scris el pe canalul său de Telegram, adăugând că „inamicul se pregătește să lovească din nou”.

Până în prezent, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a raportat niciun detaliu despre ofensiva din regiunea Herson.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md