1988_calgary-32.jpg
Tragerea la sorți a semifinalelor Eurovision 2022 a avut loc la Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja, Torino, în cadrul unei ceremonii prin care „însemnele orașului gazdă” au fost transmise de Rotterdam italienilor care au fost câștigătorii Eurovision 2021.

Repartizarea pentru semifinale a fost realizată aleatoriu, prin tragerea la sorți a țărilor, pentru a determina în care semifinală și în ce jumătate din acea semifinală vor concura participanții câștigători ai fiecărei țări, scrie eurovision.tv.

„Cele cinci țări mari” (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit) nu concurează în semifinale, dar s-a stabilit prin aceeași modalitate în care dintre cele două semifinale va putea vota fiecare.

Așadar, mai jos puteți vedea rezultatele extragerii de alocare a semifinalei.

Prima semifinală, marți, 10 mai, ora 21.00 CET

Prima jumătate a semifinalei:
# Albania;
# Bulgaria;
# Letonia;
# Lituania;
# Moldova;
# Țările de Jos;
# Slovenia;
# Elveția;
# Ucraina.

A doua jumătate a semifinalei:
# Austria;
# Croația;
# Danemarca;
# Grecia;
# Islanda;
# Norvegia;
# Rusia;
# Portugalia;
# Armenia.

Două dintre „Cele cinci țări mari” care vor vota în prima semifinală:
# Italia;
# Franța.

A doua semifinală,  joi, 12 mai, ora 21.00 CET

Prima jumătate a semifinalei:
# Australia;
# Azerbaidjan;
# Cipru;
# Finlanda;
# Georgia;
# Israel;
# Malta;
# San Marino;
# Serbia.

A doua jumătate a semifinalei:
# Belgia;
# Cehia;
# Estonia;
# Irlanda;
# Muntenegru;
# Macedonia de Nord;
# Polonia;
# România;
# Suedia.

Trei dintre „Cele cinci țări mari” care vor vota în a doua semifinală:
# Germania;
# Spania;
# Marea Britanie.

Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an, va fi a 66-a ediție a concursului și se va desfășura la Torino, Italia, pe 10, 12 și 14 mai 2022, asta după ce Italia a câștigat ediția din 2021 cu piesa Zitti E Buoni interpretată de trupa rock Måneskin.

Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.

Anul trecut, Moldova a fost prezentată de Natalia Gordienko cu piesa Sugar și s-a clasat pe locul 13.

Astăzi, 25 ianuarie, va avea loc selecția națională pentru desemnarea reprezentantului/reprezentantei Republicii Moldova la concursul Eurovision 2022. TRM a publicat deja piesele care s-au înscris în concurs, iar lista acestora poate fi văzută aici.

Preluat de la: diez.md