photo_2023-03-29_17-35-11.jpg

Consiliul Audiovizualului a publicat un raport, realizat de către organizația Reporters Without Borders, care valorifică indicele privind libertatea presei la nivel mondial în anul 2022. Anul precedent, țara noastră s-a situat pe locul 40 din 180 de țări analizate privind nivelul libertății presei.

Potrivit informațiilor, Moldova a obținut un scor de 73,47 de puncte din totalul de 100 de puncte, în raport cu scorul de 68,39, înregistrat în anul 2022.

Primele trei poziții în clasamentul realizat de către Reporters Without Borders au fost ocupate de către Norvegia, Danemarca și Suedia.

Punctajul acordat se bazează pe definiția libertății presei formulată de organizația Reporters Without Borders și de experții săi. La acordarea scorului sunt analizați un șir de factori: contextul politic, cadrul legal, contextul economic și sociocultural, precum și siguranța jurnaliștilor din fiecare țară. 

Ediția din anul precedent a World Press Freedom Index care evaluează starea jurnalismului în 180 de țări și teritorii evidențiază efectele dezastruoase ale știrilor și haosului informațional, efectele unui spațiu de informare online globalizat și nereglementat care încurajează știrile false și propaganda. 

Preluat de la: diez.md