Imagine-principala.jpg
În lunile ianuarie – martie 2023, Endava a desfășurat un program de Internship în Recruitment IT, primul și unicul de acest fel pentru Moldova. Internii au avut parte de mentori și sesiuni tehnice livrate de către Senior Recruiters din Romania, Moldova și Bulgaria.

Timp de două luni, au fost livrate peste 300 de ore de mentorat, iar internii au făcut sourcing internațional conform metodologiei Agile. La finalul programului, persoanele înrolate au învățat cum decurge procesul de recrutare pentru o companie IT, au contactat peste 1 000 de candidați cu grad profesional senior și au desfășurat interviuri de angajare.

Pregătiți pentru a deveni specialiști în recrutare pentru domeniul IT

Iulia Tabîrță a decis să se înscrie la Internship fiind proaspătă absolventă a universității. „Auzisem multe lucruri frumoase despre Endava și anume că aici se pune accent pe dezvoltarea potențialului uman, ca fiecare persoană să devină versiunea sa cea mai bună. Valorile și cultura organizațională a Endavei mă atrăgeau mult și chiar mă regăseam în ea. Atunci când am văzut deschise aplicările pentru primul Internship în Recruitment, mi-am zis ca asta e ceea ce vreau – un start frumos al carierei”.

Și Ana-Maria Bejenar a decis să se înscrie la Internship ghidată fiind de dorința de fi parte din cultura organizațională a companiei Endava. „Să lucrez la Endava era pentru mine un vis. Atunci când am văzut programul de Internship, a fost ca o undă verde pentru mine”.

O altă participantă la program a venit după șapte ani de carieră polițienească și alți șapte ani în domeniul de drept. „Pentru mine, Endava înseamnă oameni – oameni profesioniști, deschiși și prietenoși. Sesiunile din cadrul Internshipului ne-au fost livrate de către traineri profesioniști, totul ca să înțelegem mai bine necesitățile în domeniul IT din regiune și să aflăm specificul procesului de recrutare de la locație la locație”, afirmă Mariana Paladii.

După o pauză în viața profesională, Svetlana Carabat și-a dorit un nou început în carieră și a considerat programul de Internship de la Endava drept oportunitatea de care avea nevoie. „Eram în perioada când mă înscriam la diverse cursuri de perfecționare și dezvoltare personală, mă pregăteam să ies din concediul de îngrijire a copilului și să decid ce-mi place să fac. Atunci a apărut oportunitatea de a aplica la acest Internship, la recomandarea surorii mele angajată la Endava”, povestește Svetlana Carabat.

Și pentru Rodica Balan experiența Internshipului a fost una care a încurajat-o să pună întrebări și să caute răspunsuri: „Cea mai importantă idee pe care am validat-o în acest program e cea că curiozitatea este motorul progresului. Am fost încurajate să dăm întrebări, să căutăm răspunsuri și să gândim cât mai critic posibil”.

Internii, instruiți de mentori din Moldova, Romania și Bulgaria

Fiecărui intern i-a fost atribuit câte un mentor, care a avut grijă de instruirea, ghidarea și parcursul stagiarilor în Endava. „Pe parcursul întregului internship am avut suportul zilnic al echipei de recrutare din Moldova și Romania. Mentorii ne-au ghidat astfel ca până la finele stagierii să putem identifica persoanele potrivite cerințelor rolului, să conducem discuții de pre-screening și să participăm în cadrul interviurilor de HR”, mai spune Mariana Paladii.

Sorina Cerneavschi este Recruitment Specialist la Endava. A fost mentoră în cadrul programului și spune că este bucuroasă că a avut oportunitatea să-și împărtășească experiența profesională și cunoștințele pentru a ajuta alte persoane să-și înceapă o carieră în domeniul de recrutare în IT.

„Îmi amintesc de vremurile când tocmai absolvisem și m-am pomenit în cercul vicios unde ca să fii angajat ai nevoie de experiență, iar ca să ai experiență ai nevoie de un angajator. Nu era tocmai ușor și din acest motiv, când am fost invitată să fiu mentor în cadrul stagiului de practică, am simțit că uite acum e momentul să influențez parcursul de carieră al unor tineri. În timpul a două luni de zile, stagiarii au avut parte de o continuă învățare cot la cot cu angajații din Endava, au avut posibilitatea să interacționeze cu candidații de pe piața externă și să guste din entuziasmul, dar și provocările unui recrutor”, afirmă Sorina Cerneavschi.

Cea mai valoroasă lecție a Programului de Internship?

Svetlana Carabat: Probabil cea mai valoroasa lecție pentru mine este că nu trebuie să-ți fie frica de ceva nou și că într-o perioadă atât de scurtă poți învăța cât într-un an de studiu. Că a greși e acceptabil și face parte din procesul de învățare.

Mariana Paladii: Am învățat că, nu există o regulă general-aplicabilă pentru tot și toate, dar există lucruri care contează la finalul fiecărei zile, iar astea sunt perseverența, entuziasmul, pasiunea cu care-ți faci treaba, empatia față de cei cu care interacționezi, responsabilitatea lucrului bine făcut.

Ana Maria Bejenar: Pentru mine, cea mai valoroasă experiență din acest Internship a fost faptul că am făcut parte dintr-o echipă atât de unită. Puteam să contactez pe oricine din colegi fiind sigură că întrebările pe care le aveam vor primi un răspuns neîntârziat, iar pentru asta sunt deosebit de recunoscătoare.

Iulia Tabîrță: Chiar dacă această perioadă de două luni pare una scurtă, am reușit să mă integrez, să mă simt parte a culturii Endava. Am reușit să-mi îmbunătățesc cunoștințele tehnice necesare pentru procesul de recrutare in IT.

Programul de Internship în Recruitment IT la Endava este unul gratuit, neremunerat. Acesta a avut loc în perioada 16 ianuarie – 16 martie 2023, iar în program au fost înrolați cinci interni.

Preluat de la: diez.md