S-a stins din viață sora Andre, călugărița franceză care deținea titlul de cea mai bătrână persoană din lume. Aceasta își dedicase o mare parte din viață catolicismului, trecând prin cele două războaie mondiale și prin infecția COVID-19.

Cea mai în vârstă persoană din lume, călugărița franceză Lucile Randon, a murit la vârsta de 118 ani. Potrivit BBC, doamna Randon, care și-a asumat numele de sora Andre, când a devenit călugăriță în 1944, a murit în somn la azilul ei de bătrâni din Toulon, Franța.

Născută în 1904 în sudul Franței, a trăit două războaie mondiale dedicându-și o mare parte din viață catolicismului. „Numai bunul Dumnezeu știe” secretul longevității ei, spunea aceasta reporterilor.

Un purtător de cuvânt al azilului din Toulon, David Tavella, a împărtășit marți vestea morții ei reporterilor.

„Este o mare tristețe, dar… a fost dorința ei să se alăture fratelui ei iubit. Pentru ea este o eliberare”, a spus David Tavella.

Se spunea că sora Andre avea o relație strânsă cu frații ei. Ea le-a spus odată reporterilor că una dintre cele mai frumoase amintiri ale ei a fost întoarcerea lor în siguranță de la luptele din Primul Război Mondial.

„A fost rar, și-a amintit ea, în familii erau de obicei doi morți și nu doi în viață.”

În ciuda faptului că era oarbă și depindea de un scaun cu rotile, sora Andre avea grijă de alți bătrâni, dintre care unii erau mult mai tineri decât ea însăși.

Într-un interviu, sora Andre spunea: „Oamenii spun că munca ucide, pe mine munca m-a ținut în viață, am continuat să lucrez până la 108 ani”. În timpul aceluiași interviu, ea a spus că i-ar fi mai bine în rai, dar a continuat să se bucure de plăcerile pământești precum să mănânce ciocolată și să bea un pahar de vin în fiecare zi.

Ea era cea mai în vârstă din Europa de ceva vreme, dar a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în aprilie anul trecut ca cea mai în vârstă persoană din lume după moartea lui Kane Tanaka, o japoneză care a trăit până la vârsta de 119 ani. Nu a fost prima ei apariție în cărțile recordurilor. În 2021, a devenit cea mai în vârstă persoană care s-a vindecat de COVID-19.

Sora Andre s-a născut într-o familie protestantă, dar s-a convertit ulterior la catolicism înainte de a fi botezată când avea 26 de ani. Impulsată de dorința ei de „a merge mai departe”, ea s-a alăturat unui ordin de călugărițe cunoscut sub numele de Fiicele Carității la aproximativ 15 ani după decizia ei de a se alătura Bisericii Catolice. A fost repartizată la un spital din Vichy, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale profesionale, aproximativ 31 de ani.

Într-unul dintre ultimele ei interviuri, ea le-a spus reporterilor: „Oamenii ar trebui să se ajute unii pe alții și să ne iubim, în loc să ne urâm. Dacă am împărtăși toate acestea, lucrurile ar fi mult mai bine”.

Preluat de la: diez.md