diez-biblioteca-cu-intentie.jpg

În biblioteca noastră cu intenție mai intră astăzi un personaj. Ana-Maria Gîscă este o tânără de 18 ani din orașul Soroca. În prezent, ea studiază la Centrul de Excelență în Construcții, specialitatea Cadastru și Organizarea Teritoriului. În continuare îți povestesc tot ce am aflat de la ea despre manga.

Manga este un stil de desen japonez, care este o alternativă a benzilor desenate. Aceasta s-a creat dintr-un amestec între arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desenat. Manga este în principal desenată în alb-negru. De obicei, personajele acestor lucrări au chipuri cu ochi mari și trăiesc într-o lume imaginară. La Chișinău există o comunitate de oameni care sunt iubitori de manga și anime. Aceștia frecvent participă la evenimente diverse bazate pe acest subiect. Despre unul dintre ele poți citi aici.

La vârsta de 13 ani, Ana-Maria a descoperit pe YouTube o adaptare video a unei manga. Aceasta era coloră, dublată și tradusă în limba rusă. A ascultat-o în fiecare zi, deoarece a fost captivată de faptul că fata care făcea dublaj era de vârsta ei. După, a început să se informeze tot mai mult despre manga. Prima lucrare pe care a citit-o a fost Naruto. I-a trebuit cam o lună să o citească. În opinia ei, cea mai bună adaptare anime a fost făcută în baza acestei lucrări.

Iată așa tânăra a aflat treptat despre existența mai multor genuri de manga. Preferatele ei sunt cele romantice, dramatice și de acțiune. Totuși, îi plac mult mai tare acelea care explorează tema supranaturalului. Iubește acest gen de manga, pentru că îi stimulează imaginația și frecvent în ele poți să întâlnești personaje în rol de zâne sau magicieni.

În „biblioteca cu intenție” a Anei-Maria sunt aproximativ 40 de lucrări de manga ale căror istorii s-au terminat deja și în jur de 200 de lucrări de manga unde în timp mai apare câte un capitol.

Din seria supranaturalului, manga preferată a Anei-Maria este „Atacul Titanilor”.

Îi place această operă din cauză că istoria ei este antiutopică. În această manga se descrie o omenire care se apără de titanii care încearcă să-i mănânce între ziduri. Manga a devenit atât de populară, încât în baza ei au fost create miniserii de manga dedicate exclusiv istoriilor personajelor din ea.

O altă manga pe care o preferă Ana-Maria este Fairy Tail. În ea se descrie o lume imaginară în care personajele dețin puteri supranaturale. Eroii sunt membrii unei ghilde – o gașcă de prieteni care luptă împotriva inamicilor cu ajutorul unor abilități fantastice. Personajele trec prin diverse misiuni și înfruntă monștri diferiți în schimbul unei recompense bănești. De asemenea, în lucrare se regăsesc frecvent istoriile personajelor din această manga. Printre eroii preferați ai Anei-Maria sunt Lucy și Natsu.

Autorul ei preferat de manga este, printr-o frumoasă coincidență, și autorul lucrării „Atacul Titanilor” – Hajime Isayama. Îi place mult modul în care artistul își ilustrează personajele și prezintă istorii diverse. Hajime Isayama este un mangaka – creatorul unei manga și persoana responsabilă de tot procesul de producție, așa precum scenariul, dialogurile și desenele.

Despre autor. Hajime Isayama este un creator manga japonez. Prima sa serie ilustrată – „Atacul Titanilor” – a devenit una dintre cele mai bine vândute serii manga din toate timpurile. Aceasta a avut 140 de milioane de exemplare în circulație începând cu noiembrie 2023.

Potrivit Anei-Maria, pe piața de manga, lucrările, de obicei, sunt create de echipe de aproximativ cinci persoane, însă există și echipe mult mai mari. Începători de manga își realizează singuri lucrările. La fel, frecvent, autorii de manga care au experiență preferă să muncească singuri, așa încât să-și păstreze stilul individual.

Un lucru curios! Începătorii de manga își publică lucrările pe site-uri, dar și mai frecvent în ziare. Cea din urmă modalitate este o practică des întâlnită în Japonia.

Tânăra spune că un mangaka talentat știe cum să transmită clar emoțiile prin desenele sale, poate să ofere individualitate personajelor și să comunice prin detalii tot ce se întâmplă în jurul eroilor. Acesta mai simte când și cum să scrie textul așa încât să aducă plus valoare poveștii.

Personajul ei preferat din „Atacul Titanilor” este Levi Ackerman din familia Ackerman. Ana-Maria apreciază în acest personaj seriozitatea și calmul pe care îl transmite. Plus, îi plac mult calitățile lui de lider și abilitățile de luptător. Tânăra precizează că farmecul acestui personaj a cucerit inimile multor fani. În jurul acestuia s-a format comunități de admiratori. Cele mai multe fandom-uri pot fi găsite pe Instagram.

Levi Ackerman este scund, de o înălțime de 1,56 metri, emană carismă și are un comportament sever, deși este dispus să-și ajute prietenii la prima rugăminte.

Ana-Maria a vizionat majoritatea producțiilor anime care au fost făcute în baza operelor de manga pe care le-a citit. Face asta din motiv că îi place să observe dacă momentele din manga au fost păstrate în filmul animat sau nu și ca să vadă dacă au fost adăugate secvențe noi sau dacă unele au fost modificate.

În opinia Anei-Maria, cea mai slabă producție anime este Tokyo Ghoul, deși apreciază foarte mult această manga. Nu i-a plăcut adaptarea, deoarece multe momente semnificative din ea au fost omise. La fel, consideră că manga Tokyo Ghoul este una dintre cele mai subevaluate. În opinia ei, asta s-a întâmplat din cauza unei promovări slabe și a faptului că autorul nu este foarte cunoscut.

Pentru început este bine de cunoscut că o manga se citește de la dreapta la stânga. La început, este dificil să te obișnuiești cu acest stil de lectură, dar te adaptezi. Așa a fost și în cazul eroinei noastre. Platforma ei preferată, unde găsește multe lucrări de manga, le citește și le păstrează pentru viitor, este mangalib.me. Aici manga este în limba rusă.

Ana-Maria spune că de cele mai multe ori manga din spațiul online este disponibilă în acces liber. Totuși, în cazul în care îți dorești să citești un capitol în avans, va trebui să scoți bani din buzunar.

De asemenea, colecții vaste de manga pot fi găsi la librăriile Cărturești și Librarius. La fel, în Moldova există și o comunitate de fani manga, numită GoCon.

Pentru o experiență imersivă, recomand să ascultați versiunea audio a proiectului „Biblioteca cu Intenție”.

Amintim că #diez îți propune ca tu, cititorul nostru, să ne scrii pe poșta electronică [email protected], cu indicația denumirii proiectului respectiv, despre biblioteca ta de acasă și să ne povestești istoriile deosebite din spatele ei, iar noi te recompensăm pentru asta, în funcție de preferințele tale și posibilitățile noastre, cu bilete la teatru, cinematograf, concerte ori evenimente mondene din țară.

Mai multe detalii găsiți aici.

Preluat de la: diez.md