2024 este anul în care trebuie să îți amintești că timpul liber poate fi petrecut util și plăcut în același timp. Uită de zilele și serile din 2023 în care leneveai acasă, este timpul să-ți schimbi modul de viață! În fiecare săptămână, în toată țara se desfășoară zeci de evenimente interesante la care poți participa. Astfel, mai jos îți prezentăm câteva dintre ele, la care ai putea merge în perioada 15-21 ianuarie.
Veți avea avea posibilitatea să descoperiți cele mai vechi autografe, scrieri istorice, hărți, note muzicale, fotografii, cărți poștale și poezii eminesciene din colecțiile secției Carte veche și rară a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Expoziția se află în incinta Bibliotecii Naționale și poate fi vizitată în fiecare zi, în perioada 8 ianuarie – 20 martie 2024.
Aici găsiți mai multe detalii.
Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” împreună cu Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” invită la microfon toată lumea îndrăgostită de poezia și suflarea românească pentru a aduce omagiu geniului eminescian.
Persoanele interesate sunt invitate să asculte din marea operă eminesciană, să citească versuri sau pasaje din proză, să recite, să cânte versurile și să asculte în interpretarea altora creații eminesciene.
Evenimentul se va desfășura în incinta Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” luni, 15 ianuarie, în intervalul orar 10.00-18.00.
Aici găsiți mai multe detalii.
QUIZUL este un joc intelectual distractiv în care echipe formate din cel mult șapte persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte.
Organizatorii garantează întrebări bune, concurență acerbă și emoții pozitive, iar pentru a vă simți pregătiți de joc, aceștia recomandă să răsfoiți cele mai recente titluri de știri, să ascultați cele mai noi piese și să vă adunați echipa.
Jocul se va desfășura în incinta localului Lake House luni, 15 noiembrie, începând cu ora 19.00.
Aici găsiți mai multe detalii.
Calendarul Național are un caracter enciclopedic, însumând o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități reprezentative din Republica Moldova și din întreg spațiul românesc (în special din Țara Moldovei și din România întregită), precum și din cultura și civilizația universală.
În cele 355 de pagini, lucrarea cuprinde descrierea a peste 1 000 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre mai mult de 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători care vor fi celebrate în anul 2024.
Evenimentul cultural va avea loc marți, 16 ianuarie, ora 14.00, în Sala de conferințe „A. Rău”, etajul I, blocul central al Bibliotecii Naționale.
Aici găsiți mai multe detalii.
„Citind pentru Auschwitz”, inspirat din romanul „Cititorul” de Bernhard Schlink, este o producție teatrală montată la Geneza Art, în regia Danielei Burlaca.
Nu este despre iubire pe care neapărat o va interzice „mama sau preotul” și nici despre cum „trebuie” să fie o iubire. Este despre o iubire a cărei umbră urmărește toată viața pe cei care au împărțit-o la doi.
Spectacolul va fi jucat miercuri, 17 ianuarie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Geneza Art.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
Ernest Bîtca, CTO al aplicației de crypto tracking: Toki Tracker și cu o experiență de patru ani în domeniu va vorbi despre:
# ce sunt criptomonedele și cum funcționează tehnologia blockchain;
# strategiile de investiții pentru începători și cum să-ți construiești portofoliul;
# cum să folosești aplicații de crypto tracking pentru a-ți gestiona investițiile în mod eficient.
Evenimentul se va desfășura la Tekwill miercuri, 17 ianuarie, începând cu ora 17.00.
Aici găsiți mai multe detalii.
Spectacolul, o reinterpretare a celebrei piese a lui Aristofan, vine să exploreze dilemele și provocările vieții noastre contemporane.
Piesa lui Matei Vișniec, scrisă într-un registru comic și ca o fabulă filosofică, pune în discuție teme precum pacea, războiul, media și consumul. Aceasta a fost scrisă într-un moment în care presa europeană discuta intens despre un posibil război, ceea ce adaugă un strat suplimentar de relevanță și actualitate spectacolului. Într-un mod ingenios, Vișniec transpune aceste teme într-o comedie care te face să râzi, dar care și te provoacă să gândești.
Spectacolul va fi jucat joi, 18 ianuarie, începând cu ora 18.00, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din orașul Bălţi.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
„Traviata” este o operă plină de emoții tulburătoare, care explorează tema dragostei interzise, sacrificiu și lupta pentru fericire. Spectacolul spune povestea tulburătoare a unei femei care se luptă cu convingerile sociale și sacrificiile personale pentru dragoste. O poveste universală care va rezona cu fiecare spectator.
Spectacolul va fi jucat la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” joi, 18 ianuarie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
Ce fac antreprenorii la final de an? Evident, își calculează veniturile, analizează realizările și își stabilesc obiectivele pentru anul următor. În limbajul afacerilor, aceste calcule reprezintă Annual Review, adică o evaluare a performanțelor, efectuată la anumite perioade de timp.
Și pentru că abia am pășit în noul an, nu există moment mai potrivit să ne evaluăm rezultatele pentru 2023 și să ne conturăm agenda și obiectivele pentru 2024. Dar cum faci asta dacă ești la început și nu ai experiență în crearea unui Annual Review? Cu răspunsul la această întrebare vine tânărul rezident și antreprenor Cristian Frunze.
Evenimentul se va desfășura la Mediacor joi, 18 ianuarie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți mai multe detalii.
Piesa e povestea tragică a Emmei Bovary, o femeie cu o căsnicie nefericită, cu un soț mediocru, cu niște amanți egoiști și prea multe iluzii romantice, cautând în continuu iubirea zugrăvită în cărți chiar dacă trăiește lângă un bărbat anost ce nu bănuiește nimic din zbuciumul emoțional care marchează existența soției sale. Întreaga stare lăuntrică a acestui personaj controversat, ce reprezintă simbolul decăderii morale eterne, a adus pe scena Teatrului Geneza Art momente pline de dragoste, erotism, răzbunare și ură.
La finalul piesei, veți rămâne învăluiți de misterul acestei povești ce reușește să mascheze imoralitatea, mărginirea, uscăciunea sufletească şi cruzimea, generate de orânduirea capitalistă.
Spectacolul va fi jucat la Teatrul Geneza Art vineri, 19 ianuarie, începând cu ora 19.00.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
Ce putem învăța din trecut? Putem învăța să recunoaștem și să acceptăm eșecurile și greșelile unui individ, a unui grup, a unui neam. Mai putem învăța să vorbim despre evenimentele istorice și să le evităm pe cele dureroase pentru individ, pentru grup sau pentru neam.
Dar de cât timp avem nevoie pentru a însuși lecția? La această întrebare căutăm răspunsul în spectacolul de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea.
Spectacolul va fi jucat pe 19–21 și 26–28 ianuarie la Teatrul „Luceafărul”.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
MATCA – prima și cea mai complexă piesă a trilogiei lui Marin Sorescu „Trilogia Muntelui de Sare. Iona. Paracliserul. Matca” – o parabolă care vine să parafrazeze mitul potopului, totodată, un tribut al maternităţii, care ne vorbeşte despre rolul femeii – fiică, iubită, mamă, membră a comunităţii.
Spectacolul va fi jucat la Teatrul Fără Nume pe 19 și 20 ianuarie, la ora 19.00 și, respectiv, 18.00.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
Spectacolul are în prim-plan o familie. Astfel, acțiunea este bazată pe relația dintre părinți și copii, visele și aspirațiile acestora, dragostea maternă și multe alte aspecte secundare. Actorii din scenă sunt impuși să facă alegeri precum cea dintre interesele proprii și cele familiale. Fără un sacrificiu nu va avea nimeni nici un rezultat.
Lucrarea lasă spectatorii în suspans. Poate oare o femeie să nu aibă doar rolul unei mame iubitoare, ci și cel de cap de familie? Ce este gata ea să facă pentru împlinirea morală a copiilor săi?
Spectacolul va fi jucat la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” duminică, 21 ianuarie, începând cu ora 18.30.
Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv despre bilete.
Preluat de la: diez.md