0O7A3000-scaled-1.jpg

“Blue Monday” sau “Lunea cea tristă” este numele dat zilei de Luni din cea de-a treia săptămâna a lunii ianuarie, considerată ca fiind cea mai deprimantă zi a anului.

Psihologul Cliff Arnall, profesor la Universitatea din Cardiff a fost cel care a creat o formulă matematică pentru a calcula cea mai deprimantă zi a anului. El a luat în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc ziua de luni. Formulă arată astfel:

Unde W exprimă condițiile meteorologice;  D = debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T = timpul scurs de la Crăciun, Q = timpul scurs de la începutul Anului Nou, M = nivel motivațional scăzut, Na = necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul.

Astfel, Cliff Arnall a stabilit că această expresie ia valoarea minimă în prima zi de luni lucrătoare a anului.

Chiar dacă nu este o formulă validată științific, totuși atrage atenția asupra anumitor aspecte ale vieții cotidiene ce merită o atenție sporită.

Printre factorii de stres care ne impactează viața cotidiană se numără condițiile meteo nefavorabile, lipsa banilor, așteptările nerealiste și rezoluțiile nefinalizate. Și când toate aceste lucruri se acumulează în același timp pot genera o stare de stres și depresie.

În această zi de mijloc a lunii ianuarie se presupune că ne aflăm într-o stare de spirit mai scăzută din cauza condițiilor meteorologice, a datoriilor acumulare post sărbătorilor de iarnă, a nivelului motivațional scăzut a rezoluțiilor de început de an.

Mit sau realitate, această inițiativă și sintagma de “Blue Monday” a devenit virală peste tot în lume de atunci și a fost folosită să atragă atenția asupra perioadelor cu stare de depresie și a rutinei la care oamenii se întorc în luna ianuarie după ce spiritul sărbătorilor se duce.

Presa și companiile din domeniul wellbeing-ului au lansat un eveniment anual care atrage atenția asupra multor aspecte ce cauzează dificultăți emoționale cu care ne confruntăm în această perioadă și nu numai.

Blue Monday poate însemna o lipsă de energie și motivație, o implicare scăzută în activitățile de zi cu zi și chiar lipsa perspectivei către planuri de viitor. Un moment în care este necesar să aducem atenția către propria persoană și către nevoile noastre principale. Este o perioadă specifică lunilor de iarnă unde condițiile meteo și lipsa soarelui și a activităților sociale își fac simțită prezența după ce sărbătorile de iarnă s-au încheiat și activitățile cotidiene au început.

Este numită în psihologie și Tulburarea Afectivă Sezonieră. Printre simptomele tulburării afective sezoniere se numără și depresia, problemele cu somnul, letargia, mâncatul excesiv, iritabilitatea, lipsa plăcerii și interacțiunii sociale, PROBLEME DE CONCENTRARE.

Este important să cerem ajutorul persoanelor specializate când ne confruntăm cu acest spectru de simptome pentru a găsi soluții și modalități funcționale de adaptare la schimbările de ordin psihologic pot apărea.

Putem preveni lipsa dispoziție în această perioadă prin planificarea de mici activități care aduc un boost de energie și plăcere în viață de zi cu zi că de exemplu:

– o activitate sportivă care ne face plăcere sau și o simplă plimbare în aer liber ce va îmbunătăți starea de spirit și activa metabolismul
– compensează lipsa de energie cu o dietă bogată în legume și fructe, proteină de bună calitate și carbohidrați sănătoși precum și alimente bogate în fibre. Evită pe cât posibil zahărul și alcolul.
– utilizează suplimente de vitamina D

– ține un jurnal al recunoștinței în care să scrieți lucrurile care s-au întâmplat în cursul zilei pentru care sunteți recunoscător
– încearcă o tehnică de meditație și de mindfullness care ți se potrivește
– fii prezent în fiecare moment și comutați focusul către lucruri pozitive ori de câte ori simți că mintea se îndreaptă spre gânduri neplăcute

– planifică o activitate plăcută pentru week-end ce vă poate face să aveți o perspectivă optimistă pentru zilele ce urmează
– întâmpină cu o vorbă bună sau un compliment pe toate persoanele cu care te întâlnești în ziua respectivă
– adu în viața ta persoane dragi cu care ai avut parte de momente de bucurie
– împarte o cană de ceai cald cu colegii de birou sau cu prietenii și aduceți atenția către senzațiile plăcute din momentul acela,f aceți un ritual înconjurat de persoanele dragi și familie în care să va aducă o stare de confort

– răsfață-te cu o lectură bună
– înscrie-te la un curs și învață ceva nou
– vizionează un documentar sau un concert care îți face plăcere

Există câteva tehnici care va pot aduce un pic de conștientizare în momentul prezent când simțiți că lucrurile nu merg cum vă doriți și gândurile se îndreaptă către o direcție care v-ar putea scade buna dispoziție printre care tehnică STOP care va poate ajută să vă deconectați de gândurile ce va deranjează și să vă angajați într-o gândire focalizată de momentul prezent adresând problema într-o manieră confortabilă și constructivă.

S – STOP când vă dați seama că va trec prin minte gânduri negative sau aveți sentimente neplăcute ce va pun într-o situație de apăsare emoțională spuneți cu voce tare STOP!

T – take a long deep breath – inspirați și expirați adânc, făcând lucrul acesta vă mutați atenția de la gândurile ce va zboară prin minte, de la activitatea minții și vă reorientați corpul activând astfel sistemul nervos parasimpatic permițându-vă să faceți un pas înapoi și să va comutați atenția de la gânduri.

O – observe – observați la ce anume reacționați, ce anume vă spun gândurile dumneavoastră?  um va simțiți fizic?

P – perspective – care este imaginea de ansamblu, ce sfat i-ați da unui prieten aflat în aceeași situație?  ât de important este acest lucru care vă trece prin minte în momentul prezent?

Citește și: Ligia Peters, despre relațiile perfecte: „Magia iubirii este în mâinile noastre și cere încredere, calm și angajament”

De cele mai multe ori ruminația minții ne poate atrage într-o frenezie de interpretare a realității, de prognoză, de îngrijorare și lista poate continua.Dacă te simți stresat sau îngrijorat încearcă metoda THINK!

T – Truth – Adevăr. Sunt adevărate gândurile pe care le ai? este un fapt absolut? Poate sta în picioare adevărul pe care îl crezi în fața unei instanțe a legii dincolo de orice îndoială rezonabilă? Ce este cu adevărat veridic și verificabil în această situație?

H – Heplful – Util. Mă ajută cu adevărat acest gând chiar acum? Ce ar fi util să gândesc?

I – Important – Inspirațional. Te inspiră acest gând în momentul prezent? Este cu adevărat important pentru tine acum să gândești în acest fel? Dacă nici una dintre aceste situații nu este adevărată, atunci respingeți gândul.

N – Necesar. Trebuie să te gândești la asta chiar acum? Este relevant pentru momentul în care te afli acum? Este necesar să acționezi acum?

K – Kind – Bunătate. Este ceea ce crezi bine pentru tine și pentru ceilalți Analizează manieră în care vorbești cu ține însuți. Dacă am spune cu voce tare altei persoane ceea ce ne spunem nouă, ne-am îngrozi. Fii bun cu tine însuți!

Citește și: Părerea specialistului despre mâncatul compulsiv | Ligia Peters: „Mâncarea are un rol foarte important atât timp cât alegem să ne hrănim corpul, nu emoțiile”

Preluat de la: csid.ro