HYP8vmdM.jpeg
Moldova este unul dintre liderii regionali în digitalizare, iar în prezent 40 % din serviciile publice sunt disponibile online. În încercarea de a menține această tendință, autoritățile își propun să dubleze numărul de servicii publice destinate cetățenilor în următorul an. Obiectivele stabilite reprezintă unul dintre pilonii importanți pentru ca Moldova să devină un adevărat centru digital și de inovație în Europa Centrală și de Est – o platformă complexă ce oferă acces la resurse tehnologice importante, expertiză, know-how, precum și oportunități de colaborare și investiții. Acțiunile au fost discutate în perioada 15-17 iunie la Chișinău, la „Moldova Digital Summit 2023”.

Moldova Digital Summit – parteneriate pentru dezvoltarea digitală

Cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice din țara noastră a adunat pe aceeași platformă cca 2 500 de persoane, inclusiv 68 de speakeri, experți și lideri ai comunităților tehnologice și de afaceri din cca 30 de țări, precum România, Estonia, Letonia, Maria Britanie, Belgia, SUA și altele. Astfel pe lângă cele 24 de paneluri și sesiuni de discuții, summitul a fost o ocazie potrivită pentru organizarea a 10 evenimente laterale și 50 de întâlniri de grup, pentru a pune premisele unor viitoare colaborări în domeniu. Din agenda Summit-ului a făcut parte și desfășurarea ședinței Comisiei mixte interguvernamentale pentru crearea spațiului digital comun și a Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale între Republica Moldova și România. 

Moldova Digital Summit: platformă de anunțarea a serviciilor digitale pentru cetățeni

Cele mai noi produse de guvernare electronică, aflate în proces de dezvoltare – super App „EVO” și „MobiSign – menite să asigure trecerea la un nou nivel de interacțiune dintre stat și cetățean, au fost prezentate la Moldova Digital Summit.” Totodată, a fost anunțată lansarea oficială a celor peste 80 de Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS), în cadrul primăriilor din satele Moldovei, care reprezintă noi canale de prestare a serviciilor publice pentru populația din mediul rural. În cadrul acestora vor fi specialiști bine instruiți, acces la internet și dispozitive electronice pentru accesarea serviciilor în format digital. Astfel, vor activa circa 100 astfel de CUPS-uri în toate raioanele Republicii Moldova. Din 1 iulie, va fi pilotat serviciul de distribuire a plăților salariale prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay. Printre beneficiile pentru salariați este libertatea de a alege banca pentru deservire, facilități și oferte individualizate, dar și posibilitatea de a asocia contul bancar prin intermediul cabinetului personal „Mcabinet”. Pentru a stimula dezvoltarea afacerilor de la distanță, autoritățile au modificat cadrul legal, eliminând mai multe constrângeri semnalate de antreprenori. Printre ele se află și pachetul de legi „Contactless”, care permite deschiderea și administrarea afacerilor de la distanță, fără necesitatea prezenței fizice în țara noastră.

Moldova Digital Summit viitorul inteligenței artificiale

Evenimentul a adus în  prim plan experiența internațională privind strategiile, politicile, cadrul legislativ în domeniul dezvoltării economice digitale. În cadrul panelurile de discuții, reprezentanții comunității de afaceri au abordat și impactul Inteligenței Artificiale – tehnologie deja implementată în diferite domenii de activitate. Unul dintre invitații speciali ai evenimentului David Rowan, fost redactor-șef al revistei „Wired” din Anglia, a setat tonul discuțiilor și a adus în prim plan impactul inovator al Inteligenței Artificiale (IA).  Alături de alți specialiști în domeniu a comentat mai multe experiențe internaționale despre cum tehnologia resetează modul în care funcționează întreaga societate. Potrivit primelor estimări, implementarea IA în domeniul de business poate duce la creșterea cu 20 % a productivității muncii. Experții au lansat și ipoteze că în viitorul apropiat Inteligența Artificială va putea să creeze inclusiv afaceri online, doar prin oferirea instrucțiunilor clare despre ceea ce trebuie să facă, iar în rezultat – oamenii vor avea mai mult timp pentru familie și dezvoltarea intereselor profesionale.

Moldova Digital Summit cursa pentru creșterea talentelor digitale 

Evidența utilizării tehnologiilor demonstrează substituirea, transformarea și chiar apariția multor joburi noi ca urmare a impactului acestora. La summit, experții au estimat, cu referire la domeniile TIC,  o cifră de  1,4 milioane de joburi noi. Aceasta constituie o creștere de 35 % în AI, Machine Learning, Analiști Business Intelligence, securitate informațională, FinTech, Analiza Datelor, Robotică și specialiști în Big Data. Experții internaționali au reiterat necesitatea alfabetizării digitale de către întreaga populație, în condițiile în care în prezent la nivel global a crescut considerabil nivelul de conștientizare că tehnologiile trec dincolo de limitele domeniului IT și sunt utilizate pe larg în instituțiile de învățământ, medicale, servicii publice și companii private.  În pas cu tendințele pieței sunt și universitățile din întreaga lume, precum și în Moldova. Spre exemplu, Universitatea Tehnică a Moldovei a inițiat modificarea curriculei de studii pentru a le oferi studenților mai multă accesibilitate la domenii inovative. Acum, în universitățile din țară se învață animație, game design, iar alte specialități au fost modernizate, utilizând diferite tehnologii în stagiile de practică. De asemenea, au fost majorate posibilitățile de participare în internshipuri în companii specializate, la final participanții fiind mai pregătiți pentru piața muncii. Totodată, au fost puse premisele dezvoltării de startupuri inovatoare, ideile studenților fiind susținute și dezvoltate în cadrul diverselor activități.

Antreprenori tech premiați la Moldova Innovation Awards

În contextul tranformării digitale și inovațiilor tehnologice, reprezentanții celei mai mari comunități antreprenoriale în domeniul tech la nivel local au fost premiați la Gala Moldova Innovation Awards. Evenimentul este la prima ediție și în total a adunat 55 de aplicanți din partea a 41 de companii din domeniul tech și creativ din țară. La ultima etapă, 12 finaliști și-au prezentat proiectele pentru 5 categorii: „Cel mai bun produs inovativ”, „Cel mai bun serviciu inovativ”, „Inițiativa de impact a anului”, „Rising STARTup” și „Premiul special din partea juriului”.

Tekwill Expo Day tehnologii digitale pentru copii, elevi și tineri

Cea de-a treia zi a summitului a fost dedicată pasionaților de tehnologii și produse create de tineri la Tekwill Expo Day. La eveniment a participat președinta țării Maia Sandu, oficiali guvernamentali, experți educaționali, beneficiarii proiectelor educaționale, dar și toți cei curioși în dezvoltarea produselor inovative. Peste 1500 de participanți au cunoscut tehnologiile dezvoltate și implementate timp de 5 ani de proiectul Tekwill în toată țara. Drone, roboți, expoziții tematice, programe educaționale, ateliere de jocuri interactive au fost punctele de atracție pentru participanții evenimentului. Oaspeții au putut asista la spectacole cu roboței și mașini electrice, au testat diferite tururi virtuale în AR/VR, au fost spectatorii unui show cu drone și ai unui workshop pentru pilotarea aparatelor de zbor. Tekwill Expo Day a prezentat și ofertele educaționale și inițiativele dedicate dezvoltării forței de muncă în IT. Pe parcursul anilor, peste 200 de mii de tineri au beneficiat de programe educaționale marca Tekwill. 

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reprezintă  evenimentul major al industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră. Summitul este o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în industria digitală,  astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale. 

În cadrul prezentărilor, discuțiilor, meselor rotunde și atelierelor de lucru au participat reprezentanți ai companiilor renumite internațional, precum Microsoft, Amazon Web Servicii, Orange sau Pentalog. Evenimentul a fost organizat de ATIC sub egida Primului Ministru și finanțat de USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Germaniei, Elveției și Delegația UE. La desfășurarea evenimentului și-au adus contribuția și alți parteneri internaționali și locali precum: GIZ Moldova, Agenția de Investiții, AmCham, Orange, UNDP și alții.

Acest articol este publicat în contextul parteneriatului stabilit dintre diez și ATIC pentru promovarea Moldova Digital Summit.

Preluat de la: diez.md