tineri-1.jpg

În perioada 9-10 iunie, un grup de 18 tineri și tinere din Republica Moldova cu vârstele cuprinse între 16-20 de ani, care fac parte din Asociația Internațională a Tinerilor, au participat la cel mai mare eveniment european pentru tineri – European Youth Event 2023 –, care a avut loc în Strasbourg, Franța, la Parlamentul European.

Evenimentul a unit 8 500 de participanți, inclusiv și online, 400 de vorbitori, peste 300 de activități, 22 de spectacole artistice și opt activități hibride. Mai mult ca atât, la European Youth Event au participat și 31 de deputați europeni, trei vicepreședinți ai Parlamentului European și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Imaginați-vă că am fost norocoși să fim 18 tineri din Moldova selectați și finanțați de Parlamentul European pentru a participa la acest eveniment desfășurat în inima Europei, la Parlamentul European din Strasbourg. Alături de noi, s-au adunat încă 8 500 de tineri din toate colțurile Europei, pregătiți să creeze, să se conecteze și să facă schimbări pozitive în lumea în care trăim”, menționează reprezentanții Asociației Internaționale a Tinerilor.


Asociația Internațională a Tinerilor

European Youth Event (EYE) este un eveniment care se organizează o dată la doi ani, reunind tineri pasionați, creativi și activi din întreaga Europă. Scopul principal al acestui eveniment este să ofere o platformă unde tinerii pot împărtăși idei inovatoare, să dezbată problemele actuale și să găsească soluții comune pentru provocările cu care se confruntă societatea europeană. EYE2023, cea de-a cincea ediție a evenimentului, a avut loc pe 9 și 10 iunie și a avut loc offline, dar și online și s-a concentrat pe rolul democrației și al implicării tinerilor.


Asociația Internațională a Tinerilor

„Totul a început cu faptul ca am reușit să obținem finanțare de la Parlamentul European care a acoperit cheltuielile de transport, cazare și masă pe întreaga durată a evenimentului. Asociația noastră a fost singura organizație din Moldova care s-a înscris și a câștigat sprijin financiar pentru fiecare participant în parte. Aceasta a fost o oportunitate excepțională pentru tinerii moldoveni, care de altfel ar fi întâmpinat dificultăți în participarea la un astfel de eveniment de amploare europeană fără acest suport financiar. […] Programul a fost extrem de variat și captivant. Ne-am implicat în sesiuni de dezbatere, workshop-uri interactive și activități culturale care ne-au ajutat să înțelegem problemele complexe cu care se confruntă Uniunea Europeană și să venim cu soluții inovatoare. Am discutat despre antreprenoriat, sustenabilitate, justiție socială, inegalități de gen, migrație și multe alte subiecte de interes general. Fiecare dintre noi și-a adus contribuția și a avut oportunitatea de a-și face vocea auzită într-un mediu internațional”, menționează Grigore Rînja, coordonator în Asociația Internațională a Tinerilor.

Tinerii au avut parte și de momente de relaxare și de explorare a culturii franceze. Au reușit să descopere frumusețea orașului Strasbourg, dar și extravaganța orașului Paris. Au întâlnit oameni din toate colțurile Europei, au descoperit similitudini și conexiuni care i-au făcut să se simtă parte a unei mari familii europene.


Asociația Internațională a Tinerilor

Asociația Internațională a Tinerilor

„Experiența noastră la Parlamentul European din Strasbourg a demonstrat că tinerii moldoveni au potențialul de a contribui la schimbare la nivel european”, a precizat Grigore Rînja.

Preluat de la: diez.md