collage11.jpg
Dacă citești acest articol înseamnă că ești pe net. De aici, mai ai un singur pas ca să te delectezi cu educație. Am realizat un top 5 canale de YouTube unde poți petrece momentele în care te plictisești în fața calculatorului și ai obosit să pierzi timpul online, dar nici din casă n-ai chef să ieși. Aceste canale sunt o enciclopedie de cunoștințe și îți pot oferi rapid răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le aveai despre tehnologie, chimie, biologie sau viață în general.

KURZGESAGT

Oamenii ăștia, pentru că sunt vreo șase, muncesc la un clip de 7-8 minute timp de o săptămână. Bine, ei au spus un clip pe lună însă interesul e foarte mare și dedicația lor la fel. Și fac o treabă excelentă în a-ți explica niște teorii care pot fi subiectul unei discuții intelectuale între prieteni la bere. Ori la prosecco. Știu că bârfa e sănătoasă în cantități limitate, dar după ce ai trecut de al doilea pahar poți discuta liniștit de subiectul suprapopulării. Dar asta nu se va întâmpla prea curând pentru că nu prea mai facem copii.

SMARTER EVERY DAY

Destin este un om ca oricare altul. Are o curiozitate puțin ieșită din comun și o cameră de filmat cu care documentează răspunsurile la întrebările care îl macină noaptea. De exemplu, cum funcționează o mașină de făcut tatuaje. Ia camera, se duce la un salon de tatuaje și filmează tot procesul iar apoi petrece foarte mult timp să înțeleagă și să ne explice nouă, muritorilor de rând, cum îți intră sub piele cele 5 sau 15 ace ale unei mașini de tatuat. De ținut minte atunci când te duci să îți desenezi pisicuțe pe glezne și nume de iubite.

ASAP SCIENCE

Nu, nu e vorba despre chimie sau fizică. Nu numai. Clipurile se bazează pe statistici pe care uneori le și contrazice. Mici ponturi și idei despre cum să trăiești până la o sută de ani sau niște statistici și întrebări ca să vezi dacă ești un om „normal”. Cine vrea să fie normal? Eu, nu. Parcă sună mai bine când ți se spune că nu ai toate țiglele pe casă. A, au și un clip în care îți vor spune dacă fanteziile tale sexuale sunt normale sau nu. Din nou, normale, sunt fanteziile tale, normal că sunt mai mult decât ieșite din comun.

CRASHCOURSE

Mitologie, sociologie, psihologie sau chiar film și muzică. Poți să o iei de la zero pentru că sunt clipuri de introducere în mai multe domenii, cu explicații bine gândite și asta ca să îți trezească interesul pentru ceva. Nu mai lenevi pe canapea la seriale, nu înveți nimic, serios. Pune mai bine un clip de aici și vezi ce te atrage. Nu ai cum să nu găsești ceva, mai ales că se postează zilnic câte un clip nou. De când am scris eu acest articol au mai apărut cel puțin zece.

VSAUCE

Unii nu îl suferă pe băiatul acesta. Probabil pentru că e pe YouTube de la începuturile lui. Și ale lui și ale YouTube-ului. Asta este, uneori te mai saturi de mutra lui și de barba aia de Steve Jobs. Chiar și așa, clipurile lui te pun pe gânduri mai mult decât crezi… Dacă îți plac întrebările și teoriile fără un răspuns clar sau cu mai mult de o soluție s-ar putea să dai Subscribe și aici.

Preluat de la: diez.md