Selection_on_the_ramp_at_Auschwitz-Birkenau_1944_Auschwitz_Album_1a-1.jpg

Ziua de 27 ianuarie marchează anual Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – unul dintre cele mai mari masacre din istorie. Holocaustul este termenul ce reprezintă persecutarea și asasinarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către regimul nazist din Germania.

Începând cu anul 1933 și venirea la putere a lui Adolf Hitler, crimele antisemite au prins diverse forme – discriminarea, umilirea publică, eliminarea evreilor din spațiul politic, social, economic și cultural al Germaniei, violența, deportarea, confiscarea bunurilor și munca forțată. În 1941, regimul nazist german a instituit „soluția finală a problemei evreiești”, ce presupunea atacuri armate și trimiterea forțată în unul dintre cele cinci lagăre de exterminare în Polonia ocupată. 

Se estimează că peste 200 000 de asasini au comis crime asociate Holocaustului, precum asasinarea a circa șase milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane de copii. În anul 1945, pe 27 ianuarie, lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia a fost eliberat de către forțele aliate. 

De-a lungul timpului au fost scrise cărți și realizate filme în baza evenimentelor antisemite din perioada 1933-1945, lucrări necesare din punct de vedere istoric, dar și puternice din punct de vedere emoțional. Mai jos îți ofer o listă de recomandări de filme despre Holocaust. 

„Lista lui Schindler” (1993) este unul dintre cele mai cunoscute filme care abordează subiectul Holocaustului, iar criticii l-au plasat pe locul 8 în top cele mai bune filme americane din istorie. Regizat de Steven Spielberg în baza romanului cu același nume scris de Thomas Keneally, filmul spune povestea lui Oskar Schindler, un afacerist german ce salvează viața a peste o mie de evrei de origine poloneză în timpului Holocaustului, angajându-i în fabricile sale. Pelicula a câștigat 7 premii Oscar, inclusiv Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cea mai bună coloană sonoră. 

„Pianistul” (2002) este un film regizat de Roman Polanski în baza cărții autobiografice cu același titlu din 1946, scrisă de Władysław Szpilman, pianist și compozitor polonez, victimă a Holocaustului. După castingul a peste 1400 de actori pentru rolul principal, Polanski a decis că Adrien Brody va primi rolul protagonistului. Actorul a avut o prestație impresionantă pe ecran, motiv pentru care i s-a oferit premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în anul 2003. Totodată, filmul a câștigat și trofeele pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu adaptat. 

Filmul „Băiatul în pijama vărgată” (2008) este o ecranizare a unei nuvele cu același titlu scrise de John Boyne în 2006. Regizorul Mark Herman aduce pe ecran povestea lui Bruno, fiul de 8 ani al unui comandant dintr-un lagăr de concentrare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Băiatul se împrietenește cu un copil evreu, aflat după granițele lagărului, dar niciunul dintre ei nu știu ce se întâmplă cu adevărat. Chiar dacă tatăl îi interzice să se apropie de gard, Bruno îi aduce pe ascuns prietenului său mâncare, se joacă împreună și intenționează să îl ajute. 

„Viața e frumoasă” (1997) este o tragicomedie în regia lui Roberto Benigni, care joacă și rolul principal din film, un evreu italian ce trebuie să își folosească imaginația pentru a-și proteja fiul de ororile din lagărul de cocentrare în care se află. Acest film emoționant s-a bucurat de premiile Oscar pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun film străin și Cea mai bună coloană sonoră în anul 1999. 

Unul dintre cele mai recente filme ce abordează subiectul Holocaustului este „Zona de interes” (2023), în regia lui Jonathan Glazer, bazat pe romanul cu același nume din 2014, scris de Martin Amis. Este un film ce prezintă modul de trai al unui comandant nazist și al familiei sale ce încearcă să își construiască o viață perfectă în casa și grădina lor, ce se află chiar lângă lagărele de concentrare. Imaginea impresionantă îi aparține lui Łukasz Żall, un cunoscut director de imagine polonez, iar rolul principal feminin îl joacă Sandra Hüller, ce a primit recent premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriță în filmul „Anatomia unei prăbușiri”. 

Alte filme inspirate de evenimentele tragice antisemite din anii 40 sunt „Jurnalul Annei Frank” (1959), în regia lui George Stevens, „Grădina speranței” (2017) (Titlul original „The Zookeeper’s wife”), regizat de Niki Caro, „Hoțul de cărți” (2013), în regia lui Brian Percivar, „Ida” (2013), regizat de Paweł Pawlikowski.

Filmele ne ajută să înțelegem mai bine istoria. Îți doresc vizionare plăcută și responsabilă.

Și nu uita, consumul excesiv de filme nu dăunează sănătății!

Preluat de la: diez.md