zaharia-cusnir.jpeg

Teatrul Republican „Luceafărul” vă invită la premiera spectacolului de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea.

Despre ce este spectacolul?

Spectacolul este, întâi de toate, despre foametea din ’46-’47, despre care astăzi încă se cunosc foarte puține lucruri.

Schimbările de mentalitate și frica inoculate în acei ani ne țin în loc, au devenit parte din codul nostru genetic și din sistemul nostru de valori, au rămas ca o traumă pe care am decis să o transmitem din generație în generație, și să continuăm existența în teroare și umilință.

Pornind de la mărturiile din volumul „Cartea foametei” și de la interviurile realizate de echipa Teatrului „Luceafărul” am decis să facem un spectacol de teatru documentar despre acei ani cumpliți și să fim vocea unei generații pierdute din cărțile de istorie, lipsite de dreptul la replică, lipsite de elementarul drept la existență. Ne-am propus să vorbim despre acest eveniment istoric în speranța să înțelegem cum ne-a afectat și să-i urmărim consecințele în prezent.

Spectacolul va avea loc pe 19, 20, 21, 26, 27 și 28 ianuarie, de la ora 19.00 până la 20.45.

Biletele le puteți cumpăra aici.

Regie – Slava Sambriș

Spațiu scenic – Adrian Suruceanu

Univers sonor – Dumitru Seretinean

Fotografii din arhivă – Zaharia Cușnir

Distribuție: Ion Jitari, Maria Anton, Irina Vacarciuc, Ion Liulica, Vioara Cîșlaru, Dorina Tataru, Radu Canțîr, Vitalia Grigoriu, Victor Triboi.

Preluat de la: diez.md