FotoJet-1-4.jpg
Arina Diaconu și Cristian Porubin formează un cuplu stabilit în Marea Britanie, care a decis să lanseze o inițiativă pentru diaspora moldovenească având scopul de a contopi micile comunități formate deja și de a face moldovenii să se cunoască și să interacționeze între ei. În acest articol, veți afla ce presupun evenimentele organizate de către Arina și Cristian, de unde a pornit ideea și ce urmăresc organizatorii.

Așadar, tinerii ne-au povestit că au ajuns în Regatul Unit pe căi diferite, Cristian fiind cel care s-a stabilit acolo primul, în anul 2014, ca peste cinci ani să ajungă și Arina la Londra. Acolo s-au și cunoscut, fapt care a făcut posibilă apariția ideilor și viziunilor comune, inclusiv cea despre care vorbim astăzi.

Fiind întrebată despre modul și contextul în care a apărut ideea, Arina povestește: „S-a întâmplat să participăm amândoi la un quiz în mediul online, organizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie. Un an și jumate mai târziu, noi suntem cei care organizează quiz-uri offline – ne întâlnim cu toții într-un local superb și primitor ai cărui proprietari sunt și ei moldoveni. Suntem la a patra ediție, fiecare mai bună decât precedenta”.

Arina Diaconu, Facebook

Din spusele sale, ideea a venit din dorința de a cunoaște și reuni cât mai mulți „oameni de-ai noștri” care se află la Londra.

„Ca să înțelegeți, Londra este un oraș imens, progresiv și copleșitor. Diaspora moldovenească este numeroasă, dar constituită din mici comunități. Noi am decis să fuzionăm aceste comunități între ele. Cum? Inițial, am scris două postări pe un grup popular de aici – Moldoveni în UK –, prin care am întrebat direct ce vor oamenii. Receptivitatea a fost impresionantă”, spune ea.

Evenimentele sunt organizate sub formă de quiz – un joc social și interactiv (apropo, de origine britanică) prin care oamenii învață, râd, vorbesc, se cunosc, se exprimă, câștigă premii.

Facebook, Arina Diaconu

În ceea ce ține de modul de organizare a quiz-urilor, tinerii spun: „Noi am modernizat procesul. În loc de foi de hârtie și stilouri, creăm totul într-o aplicație specială la care participanții se conectează de pe un smartphone”.

Fiecare eveniment organizat este adaptat la actualitate. Printre cele realizate deja se regăsesc quiz-urile cu tematicile:
# Ziua Vinului;
# perioada nunților;
# Haloween;
# mental health (sănătate mentală).

La sfârșit de quiz, participanții primesc premii care sunt în tandem cu subiectul serii și sunt oferite de către producători moldoveni stabiliți în Marea Britanie.

„Până acum, am dăruit sticle de vin moldovenesc, miere produsă de apicultori moldoveni pe teritoriul britanic, invitații la un local gestionat de moldoveni”, povestesc tinerii.

Arina Diaconu, Facebook

Bineînțeles, tinerii și-au creat și un logo @lacristisiarina, iar pagina a fost gândită pentru a evidenția numele lor și pentru a difuza evenimentele ulterioare.

Iar în privința evoluției și a planurilor de viitor, tinerii spun că își propun să alterneze diverse stiluri de evenimente ca să bucure cât mai mulți oameni și ca să înțeleagă care sunt mai pe placul lor, dar și al lui Cristi și Arina.

Pagina de Facebook pe care o puteți vizita pentru a fi la curent cu evenimentele organizate, cu câștigătorii quiz-urilor, dar și cu alte noutăți la acest subiect poate fi accesată aici.

Preluat de la: diez.md