pixel.png

Specialiştii de la Societatea Română de Pneumologie şi Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă atrag atenţia şi asupra faptului că somnul şi bunăstarea planetei se află într-o strânsă legătură. Perioadele de somn crescute înseamnă un consum mai redus de combustibil, electricitate, alimente şi oxigen (respiraţia este atenuată în timpul somnului). De aici şi sloganul acestui an al Zilei Mondiale a Somnului – „Un somn mai bun, o viaţă mai bună, o planetă  mai bună”.

Problema somnului reprezintă o criză globală şi afectează peste 40% din populaţie – spun specialiştii. Somnul este la fel de important ca orice altă nevoie fiziologică. Nu este mai prejos decât alimentaţia şi trebuie tratat ca atare.

Cum să ai un somn ca la carte?

Pentru a avea un somn calitativ, care să reducă riscul de diverse boli şi să sporească productivitatea şi starea de bine, trebuie ţinut cont de trei factori importanţi: durata (în funcţie de vârstă), continuitatea (fără întreruperi) şi profunzimea (somn adânc).

<!–

Formul de quiz

–>

De ce e important să dormim?

Un somn bun asigură suficientă energie pe durata întregii zile următoare, îmbunătăţeşte performanţele mentale şi corporale, reduce riscul de accidente de muncă şi rutiere şi previne îmbătrânirea prematură. 

 

Preluat de la: csid.ro