muzica.jpg
Perioada carantinei e un dificilă pentru persoanele care duc un mod de viață activ și nu sunt obișnuite să stea în casă. Concerte anulate, călătorii date peste cap, restricționarea interacțiunii cu cei apropiați, toate par desprinse din filme cu scenarii urâte. Pentru a ajuta oamenii să depășească stările de anxietate din cauza carantinei, se organizează mai multe excursii virtuale, maratoane de filme și concerte online. Vitali Alekseenok , un dirijor belarus stabilit la Munchen, a organizat un flashmob de muzică barocă. 

„Ideea a fost de a cânta în ansamblu, din diferite colțuri ale lumii”, spune violonista din Moldova Lia Rusu, invitată să participe în cadrul flashmob-ului.

Majoritatea muzicienilor care au participat la flashmob nu se cunosc în lumea reală, ba mai mult, nici în lumea virtuală nu au avut vreo tangență anterioară. „Cunosc doar doi muzicieni din acest grup (Vitali și Artem). De regulă, atunci când colaborăm într-un ansamblu, nu lipsește și factorul socializării. După repetiții, neapărat interacționăm, pentru a crea și mai bine muzica. Aici, însă, am fost toți departe, din diferite colțuri, și am înregistrat aparte, după care ne-am unit virtual”, mai spune Lia.

Muzicienii au interpretat „Lamento pentru cei răniți”, așa se numește partea pe care o puteți auzi în videoul de mai jos. Secvența face partea din lucrarea „Battalia” de H.Biber.

„Rezultatul ne-a depășit cu mult așteptările, ținând cont de condiții. Am mai cântat acestă parte la Sala cu Orgă doi ani în urmă, cu Orchestra Națională de Tineret (dirijor Cristian Spataru), dar atunci toți eram împreună, uniți în acel moment și loc”, a adăugat Lia.

La flashmob au participat muzicieni din opt țări: Belarus, Germania, Moldova, Elveția, Italia, Ucraina, Rusia și Franța.

Preluat de la: diez.md