collage-20.jpg
Părul creț e cunoscut ca fiind unul rebel cu fire care mereu se aranjează, doar că nu așa cum trebuie. Totodată, deținătorii unei asemenea podoabe capilară sunt priviți cu admirație cei din jur, care mai mereu încearcă să atingă creții. Cu toate că pare ciufulit și nu se piaptănă, părul ondulat necesită multă grijă.

Chiar dacă persoanele cu părul creț par a fi în minoritate, am selectat unii dintre cei mai îndrăzneți tineri deținători ale unei podoabe capilare rebele și i-am întrebat despre „dragostea” față de onduleuri, metodele de domolire a firelor răzvrătite, câte persoane în mediu încearcă să pipăie cârlionții și frazele pe care le aud cel mai frecvent în adresa părului.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Când eram micuță și trăiam în Italia, toate fetele aveau părul drept și moale. Evident, îmi doream și eu să am părul așa, dar la mine era un pic diferit, firele foarte groase și aspre și, desigur, ondulate. Țin minte, că toată copilăria am petrecut-o cu placa în mână. Îmi tot îndreptam părul, o dată în zi, sau o dată la două zile. Evident, l-am deteriorat mult.

Prima încercare de a umbla cu părul meu natural tot în Italia am făcut-o, prin 2008. Nu mai țin minte de ce. Și, cineva dintre colegele mele de clasă zisese că-mi stă bine (afirmarea în grup e un stimulent foarte mare pentru un copil), respectiv am început să umblu cu părul creț mai des. Îl spăl și-l dau cu balsam periodic îl tund. Sunt unele fraze de care nu mă satur niciodată: „Cum l-ai făcut așa? Sau e natural la tine?”, „Da tu îl piepteni? Nu??? Cum așa?????”, „Vai, vreau și eu așa păr!”, spune Cristina Sîrbu.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Părul creț nu se aranjează mereu uniform, apar fire rebele, ceea ce îmi dau bătăi de cap. Când încă nu știam cum să-mi aranjez părul, obișnuiam să-l îndrept. Însă, cu timpul am aflat mai multe secrete de aranjare. Tund părul odată la 3 luni, și încerc să nu încalc această regulă, altfel, arată deteriorat. Spăl părul de 3 ori pe săptămână, folosesc balsam de păr. Mă strădui să-l alint cu măști de cocos. Pentru a-i da volum și aspect după spălare folosesc spuma de păr. Dar și aici sunt atentă, la aplicarea spumei, părul meu trebuie să fie ușor umed, altfel, nu obțin rezultatul care-mi place.

Rareori oamenii pun mâna pe păr, însă cel mai des îmi adresează întrebarea dacă mi-am îndreptat vreodată părul. La fel dacă e creț natural, cui îi semăn, dacă m-am săturat de acest păr sau când ultima oară l-am pieptănat. Iubesc părul creț când se aranjează exact așa cum îmi place. Și recunosc, mă simt norocoasă să am acest păr”, spune Stela Franțuz.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Am avut momente când nu se aranja, și aveam gânduri să-l tund. Însă la ideea că mă face cumva unic prin acest look, trec toate gândurile de acest gen. Nu folosesc nimic altceva decât șampon, atunci când îl strâng, uneori folosesc muse, însă pastile, geluri, balsamuri chiar nu folosesc. (La mine părul e mare și își poartă singur de grijă).

Am avut destule momente plăcute și neplăcute. Aici deja își are importanță mediul în care trăiesc. Au fost și altercații fizice și morale. Însă continui să fiu așa cum sunt, pentru ca îmi place în primul rând mie, și nu contează părerea celorlalți. Am avut și laude, și ochi dulci, și fel de fel de aprecieri pozitive. Sunt încă multe persoane care atunci când mă văd vor să mi se joace în podoabă. E plăcut, și anume acești oameni mă fac tare”, spune Eugen Nicov.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Mi-am iubit părul dintotdeauna (chiar dacă asta ar suna un pic narcisist), e cumva parte din felul meu de-a fi, eu nu-s eu fără creți. Eu-s mai copilăroasă și zglobie așa, și creții mă ajută foarte mult. N-aș putea spune că am vreun secret sau obiceiuri speciale ce ține de îngrijirea lui, doar igiena corectă, poate mai fac câte-o mască naturistă (când îmi aduc aminte c-ar trebui), în rest rețeta pentru un păr frumos și sănătos e dragoste, mult zâmbet și voie bună!

Acum, aș minți să spun că nu primesc complimente), le primesc și e tare plăcuta chestia asta, însă apar și-o mulțime de întrebări de genul: „e părul tău natural? și culoarea?”(menționez că nu l-am vopsit niciodată, nici nu intenționez), „hai spune unde ți-ai făcut ondulare chimică?, ai frați, surori, au și ei la fel?”, spune Cristina Grițcan.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„În copilărie, când părul era mai lung, vara, era prea cald și se mai încâlceau albini, insecte în el. Dar în genere nu mă gândesc prea mult să-mi  iubesc sau nu părul, e al meu! Contează ce ai „sub păr” – în cap.  Și asta e partea fiecărui care merită „crescută” sau schimbată. Nu fac ceva deosebit, evident că  îl spăl des (zilnic – e dezavantajul părului creț). De pieptănat sau aranjat special – nici vorbă. Nu are sens. Tot așa rămâne. Am încercat – nu ajută.

În copilărie și adolescență au fost cele mai multe fraze și glume: de la tradiționalul Pușkin, până la Cuba (nu mai țin minte de ce), până la banalul „băiatu’ sau deputatu’ cela cu creți”. Important că majoritatea erau binevoitoare, iar eu m-am deprins să beneficiez de atenție sporită și să împărtășesc și eu multe glume despre asta. Se mai întâmplă când am părul lung să vrea unii să îl atingă – să se convingă că e așa. Copii, colegii. Au fost și mai sunt cazuri cu oameni mai cunoscuți care vin cu așa rugăminți. Îmi pare straniu, dar nu mă supăr”, spune Vadim Pistrinciuc.

tuxpi.com.1554890670

 

„Nu am avut așa momente să nu-mi iubesc părul, chiar nici nu am avut dorința să-l îndrept, îmi iubesc creții! Mereu după spălare aplic un ulei sau un mouse special și îl las să se usuce, rar când folosesc foenul. Sunt o grămadă de fraze, gen „e natural?” sau „da tu îl piepteni?” și genială  frază „dacă bagi un pieptene în par, la sigur nu-l mai scoți! Ceea ce ține de „pus mâna în păr” se întâmplă des, deja m-am obișnuit, e ceva okay cu pipăitul creților”, spune Mirabela Bodorin. 

 

tuxpi.com.1554891558

 

„Când aveam 15 ani mă rușinam de creții mei pentru că nu știam cum să-i îngrijesc în mod corespunzător. Îmi tundeam mereu părul scurt. Acum că am crescut am mai multă grijă de părul meu. Îl spăl doar cu șamponuri speciale, iar pentru a-l îmbogăți cu vitamine, mereu îl dau cu balsam. Deseori oamenii mă asociază cu eroii din desene animate sau filme, dar un lucru e cert, mereu când apar undeva cu creții mei toți sunt impresionați, în special bunicuțele, fetele și copiii”, spune Boris Segheevici.

Preluat de la: diez.md