Captură-de-ecran-din-2022-02-15-la-09.24.02.jpeg
Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat într-un discurs adresat poporului ucrainean că 16 februarie va deveni Ziua Unității Ucrainei. Liderul ucrainean a mai spus că, potrivit unor rapoarte americane, Rusia ar invada Ucraina miercuri, 16 februarie, scrie meduza.io.

Potrivit liderului ucrainean, ziua de 16 februarie va fi declarată Ziua Unității Naționale, când se vor arbora drapele și oamenii vor purta panglici albastre și galbene, arătând lumii unitatea poporului.

„Ne sperie cu un război mare, nu este prima dată. Dar statul nostru de astăzi este mai puternic ca niciodată. Vrem pace și vrem să rezolvăm toate problemele exclusiv prin negocieri. Pe 16 februarie, vom arbora steaguri naționale, vom pune panglici albastre și galbene și vom arăta lumii unitatea noastră”, a menționat Zelenski într-un mesaj video pe Facebook.

Volodâmâr Zelenski a spus că Ucraina își „dorește libertate și este gata să lupte pentru aceasta” și a mai accentuat că regiunile Donbas și Crimeea vor reveni sub controlul Ucrainei prin doar mijloace diplomatice.


În data de 12 februarie, Ministerul de Externe a emis un comunicat în care menționează că Ambasada Republicii Moldova la Kiev monitorizează cu atenție evoluțiile din Ucraina. La această etapă, ambasada și consulatul de la Odesa își desfășoară activitatea în regim obișnuit.

„În cazul evoluțiilor îngrijorătoare, misiunea noastră diplomatică dispune de planuri necesare de acțiuni. De asemenea, se menține legătura permanentă cu cetățenii moldoveni participanți la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina și conaționalii care contactează ambasada pentru suport informațional.”

La necesitate, cetățenii Republicii Moldova pot contacta reprezentanța noastră diplomatică la linia de telefon de urgență constituită și activă în regim de permanență (nonstop) +38 068 384 2016 sau la adresa de e-mail [email protected].

Situația din Ucraina

În octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Astăzi, potrivit diferitelor surse, există peste 100 000 de militari ruși în imediata apropiere de granița Ucrainei.

Săptămâna trecută, autoritățile americane au declarat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei „oricând, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”. Ca răspuns, Moscova i-a reproșat Washingtonului că a exagerat situația și a difuzat informații în mod deliberat false.

Duminică, 13 februarie, Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții ruși și cu alte state participante OSCE în termen de 48 de ore. Și mai devreme, statul vecin a cerut Rusiei să dea o explicație cu privire la activitatea sa militară în apropierea granițelor. Rusia nu a răspuns în niciun mod la aceste solicitări. În prezent, peste 30 de state au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să anuleze călătoriile planificate în această țară.

Preluat de la: diez.md