putin-1.jpg
Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk. Acest lucru s-a întâmplat după ce astăzi, 21 februarie, Putin a avut o întâlnire a Consiliului de Securitate al țării unde a fost discutat acest subiect și după ce liderii autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk au cerut recunoașterea independenței acestora.

Declarația lui Putin privind recunoașterea independenței a acestor regiuni a fost făcută printr-o adresare televizată către cetățenii ruși la postul Rossiia 24. În cadrul translației live, au fost transmise și imagini cum Putin a semnat documentele privind recunoașterea independenței acestor regiuni.

„Consider că este necesar să recunosc decizia de mult așteptată de a recunoaște imediat independența și suveranitatea Republicilor Populare Donețk și Lugansk”, a spus Putin.

Decizia luată de Putin astăzi intră în contradicție cu declarațiile făcute de Kremlin săptămâna trecută, în care se menționa că proiectul votat săptămâna trecută de Duma de Stat (parlamentul Rusiei) privind recunoaşterea independenţei a regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk contravine Acordului de la Minsk.

E de menționat că în contextul acestor declarații, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a convocat Consiliul Național de Securitate al țării.

Totodată, astăzi, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a solicitat o reuniune imediată a Consiliului de Securitate al ONU în contextul tensiunilor cu Rusia.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de astăzi (21 februarie 2022).

Reacția autorităților din Moldova

Astăzi, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că „Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice. Totodată, reiterăm și pe această cale susținerea plenară pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional.”

Pe 14 februarie, în contextul situației din Ucraina, Maia Sandu declarase că: „Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund. Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri. În asemenea momente, trebuie să rămânem solidari și uniți. Vă îndemn să nu ne lăsăm manipulați de propaganda care cultivă dezbinarea, să nu permitem urii să prindă rădăcini în societatea noastră. Indiferent de limba pe care o vorbim, de preferințele noastre politice, suntem cu toții cetățenii Republicii Moldova. Sper că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice pentru că noi știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanția viitorului regiunii și al țării noastre”, a declarat Maia Sandu.”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni abținerea de la călătoriile neesențiale în Ucraina, iar celor aflați pe teritoriul țării vecine să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul Ucrainei.

Ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaţionale şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):
# Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected];
# Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected]

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected]

Preluat de la: diez.md