Vladimir-Putin.jpg
Președintele rus, Vladimir Putin, a venit cu o reacție după ce în această dimineață, mai multe orașe din Ucraina au fost bombardate. În declarația pe care a făcut-o, acesta a recunoscut pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, că au declanșat atacuri asupra infrastructurii civile. Potrivit acestuia dacă încercările de a comite atacuri teroriste pe teritoriile ocupate de partea rusă vor continua, răspunsurile vor fi dure.

„În această dimineață, la sugestia Ministerului Apărării și conform planului Marelui Stat Major rus, a fost lansată o armă masivă de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune aerian, maritim și terestră spre obiectele energetice, militare și comunicații.

Dacă încercările de a comite atacuri teroriste pe teritoriile ocupate de partea rusă vor continua, răspunsurile Rusiei vor fi dure și vor corespunde nivelului de amenințări reprezentate de Federația Rusă. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în legătură cu asta”, a declarat Putin.

Amintim că în această dimineață, 10 octombrie, spre mai multe orașe din Ucraina au fost lansate 75 de rachete. Ca urmare a bombardării centrului orașului Kiev, un parc și mai multe clădiri de infrastructură, printre care clădirea Filarmonicii, două muzee și o universitate, au fost avariate. Opt persoane au fost ucise și altele 24 au fost rănite rănite


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md