113866671_442f6d27-0096-4532-832c-70970d108e80.jpg

Aleksandr Lukașenko a anunțat că împreună cu Federația Rusă au convenit să formeze un grup regional comun de trupe din cauza presupusei situații agravate la granița Rusia-Belarus, transmite publicația locală belta.by.

„În legătură cu agravarea de la granițele de vest ale statului Uniunii, am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus. Totul este conform documentelor noastre. Dacă nivelul de amenințare ajunge la nivelul actual, după cum este acum, începem să folosim gruparea”, a menționat Lukașenko în cadrul unei ședinței de situații de urgență convocate recent. 

Potrivit oficialului, baza acestei grupări vor fi forțele armate ale Republicii Belarus. De asemenea, formarea acestei grupări „a început deja de două zile”, specifică acesta.

Recent, Aleksandr Lukașenko a confirmat că Belarus participă „la operațiunea militară specială din Ucraina”. Totuși, acesta a afirmat că Belarusul „nu ucide pe nimeni”, dar participă pentru „a preveni răspândirea conflictului pe teritoriul său”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md