ZNV4.jpeg
Ziua Națională a Vinului, marcată tradițional în primul weekend al lunii octombrie, se desfășoară, după doi ani de pauză, în Piața Marii Adunări Naționale. Cea de-a XXI-a ediție este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova.

În acest an, peste 80 de vinării din țară și-au dat întâlnire în centrul Capitalei, unde a fost amenajat un orășel al vinului, pentru a celebra perpetuarea tradițiilor și calitatea excelentă a vinurilor autohtone. Evenimentul a început cu o ceremonie de inaugurare, în cadrul căreia oficialii au apreciat rezultatele remarcabile ale vinificatorilor autohtoni și au mulțumit oamenilor care muncesc în această industrie.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Mă bucur să sărbătorim împreună Ziua Națională a Vinului. Îmi exprim respectul și admirația pentru munca celor care lucrează în acest domeniu. Am fost foarte mândri atunci când un vin moldovenesc a fost desemnat cel mai bun vin de pe mapamond, într-o competiție cu 5000 de vinuri din toată lumea. Suntem foarte mândri că Republica Moldova este cea mai premiată țară din Europa de Est. Suntem foarte mândri să știm că doar într-un singur an, companiile au fost premiate cu 1200 de medalii, dintre care aproape jumătate au fost medalii de aur. Aceasta este dovada calității muncii și a talentului viticultorilor noștri.”

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „În această perioadă, vinăriile din țară au ușile deschise pentru cei care vor să descopere toate tipurile de vin, produse de Republica Moldova și evident gastronomia și ospitalitatea noastră. 

Pentru noi, sectorul vitivinicol constituie o ramură a economiei naționale și a devenit o carte de vizită a Moldovei. Pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat peste 3% din PIB-ul național și mai mult de 8% din volumul de export. În acest sector activează fiecare al patrulea cetățean care lucrează în agricultură, iar Republica Moldova a ajuns printre cele 10 state de pe glob care produc și exportă vin. Este un succes remarcabil, care se datorează calității deosebite a vinurilor autohtone.”

Cea de-a XXI-a ediție a evenimentului are sloganul „Vinul meu aduce pace, ura-n dragoste preface”, care este un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului.

Elizaveta Breahnă, Directoarea ONVV: „În acest an, sărbătoarea se desfășoară după un program adaptat contextului global și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță. 

Această ediție vine să facă o retrospectivă a succeselor din ultimii 21 de ani, este un omagiu adus comunității vitivinicole, este un apel la solidaritate pentru industria vinicolă și pentru toți oamenii care s-au implicat de-a lungul vremii și au contribuit la dezvoltarea acestui sector. Este de menționat importanța ramurii din punct de vedere social, în ea sunt implicați peste 52500 de fermieri și gospodării viticole și circa 240 de vinării. Împreună, aceste întreprinderi angajează, direct sau indirect, 15 % din forța de muncă activă a țării.”

Sectorul vitivinicol este susținut de către partenerul strategic USAID, care a contribuit, de-a lungul anilor, la dezvoltarea industriei, sporirea calității vinurilor, creșterea și diversificarea exporturilor.

Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Guvernul Statelor Unite, prin intermediul USAID, a sprijinit diversificarea exporturilor către piețele de înaltă valoare ale Uniunii Europene și către alte piețe globale. De asemenea, a sprijinit turismul vitivinicol, pentru a ajuta o dezvoltare durabilă, incluzivă și rezilientă a comunităților rurale. Statele Unite va continua să susțină această industrie și în viitor. Îi încurajez pe toți producătorii de vin și pe toți din această industrie să fie perseverenți, să protejeze și să valorifice acest patrimoniu vitivinicol al Moldovei, pentru a păstra legenda vie a vinului pentru mulți ani înainte.”

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova:

„Dezvoltarea industriei în Republica Moldova este despre perseverență, este despre a trece peste dificultăți, precum embargo-urile, pandemia etc. Moldova se remarcă prin capacitatea a de a se reuni, a împărtăși istoriile de succes, lecțiile învățate și de a reuși să se ridice la niveluri internaționale, pe scena globală a industriei vitivinicole. În acest an, USAID sărbătorește 30 de ani de parteneriat cu Moldova și este un timp pentru a reflecta, pentru a ne gândi la rolul pe care-l are USAID în Republica Moldova și în întreaga lume, și pentru a continua acest parteneriat pentru dezvoltare și a oferi oportunități oamenilor.”

Pe parcursul celor două zile, vizitatorii vor putea participa la diverse activități culturale, precum: master-class-uri de olărit, sculptură în lemn, țesutul covoarelor, dar și ateliere dedicate degustărilor de vin și divin, completate de instruiri cu referire la consumul responsabil. Mai mult, vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru turiștii dornici să descopere ofertele oenogastronomice și tezaurul cultural-artistic al regiunii.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași: „Transmit aprecierea comunității ieșene și a românilor de peste Prut pentru această frumoasă sărbătoare a Republicii Moldova și a noastră, a tuturor românilor. Nu cred că există o bogăție mai frumoasă și mai de preț decât dealurile molcome ale Moldovei, de-o parte și de alta a Prutului. Iar orice iubitor de vin de pe mapamond trebuie să ajungă măcar o dată în viață în Republica Moldova, să vadă, să guste, să simtă, să aprecieze și să vorbească despre truda, efortul și, mai ales, bogăția acestei națiuni.”

Programul amplu al evenimentului, cuprinde și show-uri grandioase, cu participarea artiștilor autohtoni: DJ TERRA BLVCK, Pasha Parfeni, Zdob și Zdub cu Frații Advahov, Ansamblul „Ștefan Vodă”, Surorilor Osoianu, Vali Boghean Band etc.

Urmăriți pagina wineday.wineofmoldova.com și pagina de Facebook Wine of Moldova, pentru a afla noutățile celei de-a XXI-a ediții a Zilei Naționale a Vinului!

Preluat de la: diez.md