spain-big.jpg
Guvernul spaniol a declarat „stare de urgenţă climatică şi de mediu” şi s-a angajat pentru ca în primele o sută de zile de mandat să demareze mai multe acțiuni pentru a neutraliza emisiile de carbon până în 2050. Decizia a fost anunțată de vicepremierul și ministrul pentru tranziția ecologică și provocarea demografică, Teresa Ribera, în cadrul conferinței de presă organizată după Consiliul de miniștri.

De asemenea, guvernul a propus să fie înfiinţată o Adunare civică pentru schimbarea climatică, cu participarea tinerilor. Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, o limită impusă de IPCC (Comisia interguvernamentală pentru Schimbări Climatice), este esenţială neutralizarea carbonului până la mijlocul secolului. Această dorinţă este de asemenea formulată în Acordul de la Paris, semnat de 195 de ţări, inclusiv de UE, transmite agerpres.ro.

Teresa Ribera a justificat acest angajament ferm citând „trei motive”, precum justiţia climatică, viitorul ţării care necesită un proiect de mediu pentru o transformare inclusivă, alături de responsabilitatea faţă de provocările generate de schimbarea climatică.

Amintim că deputații Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roșca, Galina Sajin, Virgil Pârslariuc și Oazu Năntoi cer ca pe teritoriul țării noastre să fie declarată criză de mediu. În acest sens a fost înregistrată o declarație și a fost înaintat, cu titlu de inițiativă legislativă, proiectul de hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova privind adoptarea Declarației cu privire la constatarea stării de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova.

Preluat de la: diez.md