vsl.jpg
Vasile Vrabie are 18 ani și este originar din localitatea Măcărești, raionul Ungheni. Este elev în anul III la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, specialitatea Merceologie. Pe lângă studii, tânărul mai practică voluntariatul în localitatea natală, unde este membru al unui grup de inițiativă locală. Recent, tânărul a finalizat implementarea proiectului „ACT – activiști comunitari tineri”, prin intermediul căruia a familiarizat peste 60 de tineri din Măcărești cu diverse tipuri de jocuri de masă.

De mai bine de doi ani, Vasile Vrabie se implică activ în viața comunitară a localității natalе. „Totul a început în toamna anului 2020”, ne-a spus tânărul. Atunci, din curiozitate a ales să se alăture echipei Centrului Comunitar Măcărești care era abia la început de formare. Și pentru că voluntariatul a devenit rapid una dintre activitățile preferate ale tânărului, în scurt timp a ajuns unul dintre cei mai activi voluntari din Măcărești. De-a lungul ultimilor doi ani, Vasile a participat la implementarea mai multor proiecte destinate tinerilor. Cel mai recent este proiectul „ACT – activiști comunitari tineri”, care a avut o însemnătate deosebită în evoluția sa.

Sursă foto: Vasile Vrabie/arhivă personală

# „Am început să practic voluntariatul din curiozitate”

Vasile își amintește cu nostalgie de prima interacțiune pe care a avut-o cu grupul de voluntari alături de care activează. „Eu fac parte din echipa Centrului Comunitar Măcărești aproape de la fondarea acestui grup. Îmi amintesc despre anunțul prin care se recrutau membri și eu mi-am spus să încerc. Eram curios să văd cu ce se ocupă tinerii acolo, întrucât unii dintre ei erau foștii mei colegi de gimnaziu și prieteni. În așa mod m-am alăturat echipei și trebuie să recunosc că, la început, nu priveam cu seriozitate activitatea grupului, însă cu timpul am îndrăgit tot ceea ce însemna Centrul Comunitar Măcărești și am început să mă implic activ”, povestește tânărul.

Dânsul a remarcat faptul că, datorită implicării în activitățile de voluntariat, a reușit să își dezvolte anumite abilități care îi sunt utile și în alte sfere ale vieții. A devenit mai responsabil și mai organizat, a învățat cum să stabilească un plan de acțiuni și ce măsuri trebuie să întreprindă pentru a transforma ideile în activitate și, nu în ultimul rând, a înțeles cât de importantă este comunicarea în relațiile cu semenii. Și chiar dacă a început să practice voluntariatul din curiozitate, Vasile este recunoscător acum tuturor colegilor alături de care a colaborat și care l-au încurajat să continue să se implice în toate activitățile și proiectele ce i-au trezit interesul. „Am început să practic voluntariatul din curiozitate, dar nu regret pentru nicio secundă faptul că am luat decizia de a mă implica”, afirmă Vasile.

Momentan, Vasile este elev și reușește foarte ușor să îmbine studiile cu voluntariatul. Totodată, tânărul spune că are suficient timp și pentru familie, prieteni și hobbyuri. Acesta este pasionat de fotbal și de mersul pe bicicletă și a reușit deja să organizeze câteva activități destinate tinerilor care împărtășesc aceleași pasiuni. Una dintre aceste activități este cursa de biciclete care a fost organizată în premieră în Măcărești în anul 2020, iar datorită insistențelor și efortului depus de Vasile, a fost desfășurată și în primăvara anului curent. Dânsul consideră că este foarte important ca tinerii care aleg să se implice în activitățile de voluntariat să aibă posibilitatea de a se implica în activitățile care sunt în concordanță cu aptitudinile și capacitățile de care dispun. Astfel, aceștia vor primi satisfacție de la rezultatul muncii lor și vor fi motivați să se implice în continuare în viața comunitară. „Este important ca voluntarii să fie lăsați să se ocupe de ceea ce este mai apropiat de sufletele lor. Dacă un tânăr iubește sportul, atunci trebuie lăsat să organizeze activități sportive, iar dacă iubește cultura, atunci să se ocupe de activitățile din acest domeniu, iar dacă are aptitudini de lider, să fie lăsat să coordoneze activitatea unui grup de voluntari. Doar în așa mod voluntariatul va deveni o activitate plăcută care va motiva tinerii să devină mai buni. Nu este necesar să punem presiune asupra nimănui, însă trebuie să existe și o oarecare disciplină, în caz contrar echipa nu va reuși să facă nimic din ceea ce și-a propus”, relatează Vasile.

# „Proiectul «ACT – activiști comunitari tineri» a avut o însemnătate deosebită pentru mine”

Proiectul „ACT – activiști comunitari tineri”, a fost implementat de către Asociația pentru Inovare, Educație și Dezvoltarea Tineretului, cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022. Scopul acestui proiect a fost sporirea gradului de participare comunitară, pentru 20 de tineri din 20 de comunități rurale ale Republicii Moldova, prin intermediul activităților de educație nonformală. Unul dintre beneficiarii acestui proiect a fost Vasile Vrabie, în calitate de reprezentant al Centrului Comunitar Măcărești. Tânărul s-a implicat cu responsabilitate în toate sesiunile de instruire care au avut loc în cadrul proiectului și, în final, a ajuns să organizeze activități de educație nonformală pentru tinerii din Măcărești. În așa mod, Vasile a organizat șapte sesiuni de jocuri de masă și a familiarizat peste 60 de tineri cu diverse jocuri de societate, înființând astfel Clubul Jocurilor de Masă din Măcărești. Dacă bunăoară tinerii din această localitate aveau parte de seri de film, de competiții sportive, de concursuri intelectuale și de traininguri la diverse subiecte, datorită lui Vasile Vrabie aceștia vor putea practica și jocurile de masă, fapt care este îmbucurător.

Sursă foto: Vasile Vrabie/arhivă personală

Tânărul spune că participarea la acest proiect l-a ajutat să învețe cum are loc organizarea unor activități la nivel local și național și l-a determinat să își depășească temerile legate de comunicarea cu autoritățile publice locale. „Datorită acestui proiect, mi-am depășit frica de a interacționa cu autoritățile locale și am învățat lucruri importante ce țin de organizarea unei activități la nivel local și național. De asemenea, participarea la acest proiect mi-a demonstrat încă o dată că eu pot mai mult decât cred și că este foarte important să spun «da» provocărilor”. Vasile își dorește ca semenii lui să îi urmeze exemplul și să se implice în diverse activități pentru a spori gradul de implicare a tinerilor în viața comunitară, dar și pentru a-și descoperi noi abilități și competențe.

Sursă foto: Vasile Vrabie/arhivă personală

În final, Vasile s-a adresat tinerilor activi care asemenea lui se implică în diferite activități și proiecte: „Implicați-vă cât mai mult. Învățați să stabiliți priorități, legați prietenii și nu uitați că viitorul ne aparține nouă, tinerilor”. Tânărul spune că activitatea sa în calitate de voluntar nu se termină aici și este sigur că în viitor îl așteaptă alte proiecte interesante și utile.

Sursă foto: Vasile Vrabie/arhivă personală

Preluat de la: diez.md