Screen-Shot-2020-08-11-at-13.23.56.jpg
Tehnologiile informaționale sunt tot mai prezente în diferite domenii de activitate. Datorită soluțiilor inovative, medicii pot oferi consultații și tratamente pacienților aflați în zone inaccesibile, retail-urile permit clienților să procure produse și să le fie livrate la un clic distanță, iar fermierii pot eficientiza procesul agricol și asigura controlul producției. Impactul tehnologiilor asupra industriilor conexe este tot mai vizibil, deoarece sunt integrate în aproape toate domeniile de activitate și continuă să simplifice viețile oamenilor.

IT-ul – o șansă unică de a pune umărul la schimbările din comunitate

Nicolae Sîrbu este Software Developer și de mai mulți ani dezvoltă și perfecționează soluții IT, stabilește baza tehnică și asigură calitate produselor pe care le creează. Cu lumea codurilor și a algoritmilor a făcut cunoștință în anii de gimnaziu, când încerca să testeze diferite sisteme de operare – o activitate care îi părea interactivă și provocatoare. Povestește că a ales să muncească în acest domeniu pentru că este o sferă flexibilă, în care lucrurile se schimbă de la o zi la alta, dar și pentru că oferă oportunități enorme de dezvoltare profesională și personală. IT-ul i-a dat o șansă unică: de a pune umărul la schimbările care se produc în secolul tehnologizării.

Nicolae Sîrbu, Software Developer: „Pentru mine, a fi dezvoltator înseamnă a fi creator, pentru că pot materializa fiecare idee, oferind clientului un produs unic. Domeniul tehnologiilor informaționale oferă atâtea posibilități, unde cu siguranță fiecare își poate găsi o nișă de specializare. Începutul a fost complicat, recunosc, dar cu multă perseverență am reușit să mă poziționez în rândul specialiștilor dedicați și care pot implementa soluții care facilitează dezvoltarea altor domenii, dar și a economiei în general”.

Ce trebuie să faci pentru a învăța IT-ul? 

Pe lângă munca într-o companie IT, Nicolae Sîrbu este mentor la cursurile pe care le organizează proiectul Tekwill. În cadrul lecțiilor, acesta predă tinerilor limbajul de programare Java, explicându-le specificul din perspectiva unui angajat care zilnic scrie cod, cu exemple practice, concepte de programare, dar și sfaturi utile.

Nicolae Sîrbu, Software Developer: „A fi profesor este o activitate suficient de complicată, trebuie să fii pregătit, să poți să oferi răspunsuri complete la întrebările discipolilor. Pe lângă faptul că mentoratul mă ajută să mă dezvolt profesional, contribui la lărgirea cunoștințelor în rândul colegilor mei care au ales să urmeze o carieră în tehnologii informaționale. Mă bucur mult când studenții îmi pun întrebări, asta mă face să cred că domeniul IT va înregistra progrese odată cu ei”.

Nicolae Sîrbu are și câteva recomandări pentru cei care își doresc o carieră în IT:

„1. Pentru a munci în acest domeniu, trebuie să îți placă ceea ce faci, să fii proactiv și pregătit să înveți individual.

2. Trebuie să ai răbdare, pentru că nu întotdeauna o soluție pentru o problemă poate fi implementată din prima.

3. Pentru a îndeplini o sarcină, trebuie să înțelegi specificul și modul în care soluția ar putea fi implementată.

4. Sectorul IT este foarte dezvoltat și fiecare poate găsi o nișă mai apropiată.

5. Pentru a deveni un specialist bun, tinerii trebuie să muncească mult și să fie perseverenți.

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementate de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Campania este implementată de ATIC începând cu anul 2012 și își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Activitatea încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.

În același timp, campania se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.

Preluat de la: diez.md