asg-3.jpg
NASA va transmite un elicopter pe Marte. Aparatul proiectat de agenţia spaţială cântăreşte numai 1,8 kilograme şi va putea zbura pentru prima oară pe Planeta Roşie în februarie 2021.

Elicopterul va fi lansat împreună cu roverul Mars 2020, care va avea misiunea de a aduna mostre de rocă şi de sol ce ar putea fi recuperate într-o zi, precum şi de a verifica dacă există condiţii de viaţă posibile pe Marte, transmite adevărul.ro.

Înainte de misiune însă, oamenii de ştiinţă ai NASA au fost nevoiţi să demonstreze că elicopterul va putea zbura în atmosfera Planetei Roşii. Astfel, acesta a fost supus unor teste într-un simulator spaţial al agenţiei, acelaşi în care au fost testate alte aparate menite să ajungă pe Marte, precum roverul Curiosity.

Pentru a imita atmosfera marţiană, care are 1% din densitatea celei de pe Pământ, cercetătorii au eliminat tot nitrogenul, oxigenul şi celelalte gaze din camera simulatorului. De asemenea, au folosit şi un sistem special pentru a simula gravitaţia Planetei Roşii (aproximativ două treimi din cea a Pământului), legând un lanţ care trăgea de elicopter în momentul zborului.

Elicopterul este dotat cu o cameră montată sub corpul său, şi va oferi o nouă modalitate de a explora şi descoperi Planeta Roşie, fiind primul aparat de zbor care va ajunge pe aceasta.

Deşi timpul total de zbor al aparatului a fost de un minut, la numai cinci centimetri altitudine, oamenii de ştiinţă au spus că au toate datele necesare pentru a fi siguri că elicopterul va putea zbura pe Marte.

Preluat de la: diez.md